IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка обеща продължаване на политиката на облекчения

"Сега правим пауза, но заявяваме много внимателно и окончателно, че паричното облекчаване ще продължи само ще трябва да бъде определено кога", заяви управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас

18:34 | 16.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="margin-bottom: 0cm; line-height: 100%">
	<em>Управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас. Снимка: Ройтерс</em></p>

Управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас. Снимка: Ройтерс

Управителят на централната банка на Индия Шактиканта Дас каза, че има още възможности за парично облекчаване и много зависи от това как ще бъдат разпределени тези действия във времето, предава Bloomberg.

"Сега правим пауза, но заявяваме много внимателно и окончателно, че паричното облекчаване ще продължи, само ще трябва да бъде определено кога", заяви Дас в понеделник по време на организираната от Times Network икономическа конференция в Мумбай

Решението на Индийската централна банка да запази лихвените си проценти непроменени изненада пазарите и икономистите в момент, когато икономическият растеж отчете най-бавният си темп за последните шест години или 4,5%, отчетени през последното тримесечие. Преди това централната банка намали лихвите си с общо 135 базисни пункта тази година.

Бордът посочи високата инфлация като причина за паузата. Потребителските цени се повишиха с най-много за последните три години, или 5,54% през ноември, като се доближиха до горния край на целевия диапазон за инфлацията - от 2% до 6%.

В същото време някои икономисти отбелязаха, че перспективата за висока инфлация и слаб растеж ще доведе до стагфлация.

По-рано губернаторът призова за координирани и навременни действия от всички страни за съживяване на глобалния растеж и заяви, че се надява скорошното разбирателство между САЩ и Китай по търговските въпроси да продължи.

"Не намеквам, че забавянето, което наблюдаваме в Индия, се дължи изцяло на перспективите в световен мащаб, но те оказват влияние", каза Дас, като отправи призив за извършване на повече фискални разходи от страна на правителствата в световен мащаб, за да бъде съживен глобалният икономически растеж. "В случая на Индия правителството и централната банка действат заедно", добави той.

Министърът на финансите Нирмала Ситхараман, от своя страна, заяви, че правителството се е ангажирало с реформи, включително улесняване на компаниите при наемането на служители на срочни или постоянни договори.

Макар че отказа да се ангажира с прогноза кога ще спре настоящото икономическо забавяне, тя заяви, че правителството работи за подобряване на потреблението и повишаване на доходите на хората.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:00 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още