IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската централна банка понижи основната си лихва до рекордно ниско ниво

Институцията удължи и срока за погасяване на заемите

19:10 | 22.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка:&nbsp;Kanishka Sonthali/Bloomberg</p>

Снимка: Kanishka Sonthali/Bloomberg

Индийската централна банка понижи основния си лихвен процент на извънредно заседание в петък и запази вратата отворена за по-нататъшно облекчаване, за да помогне на икономиката, която вероятно ще се свие за първи път от повече от четири десетилетия.

Управителят Шактиканта Дас обяви намаляването на институционалния сконтов лихвен процент с 40 базисни пункта до най-ниското ниво в историята му от 4% и обеща да предприеме „каквито и да са необходими мерки“ за подкрепа на икономиката, предава Bloomberg.

Очаква се намалението на лихвените проценти, заедно с хода на централната банка да се даде възможност на кредитополучателите да имат повече време за погасяване на заемите си,  да облекчат притесненията на компаниите и потребителите в Индия, много от които останаха разочаровани от фискалния стимул, обявен наскоро.

„Занапред, ние ще продължим да сме бдителни и ще предприемем всички необходими мерки, за да отговорим на предизвикателствата, свързани с Covid-19, които са пред нас“, каза Дас. "Централната банка на Индия ще продължи да бъде в бойна готовност да използва всички свои инструменти за справяне с динамиката на неизвестното бъдеще", добави той.

Централната банка очаква икономиката да се свие през фискалната година до март 2021 г., каза Дас, след като коронавируса и предприетите мерки за овладяване на заразата напълно спряха активността. Анализаторите на Goldman Sachs Group Inc. прогнозираха 45-процентов годишен спад на БВП през тримесечието до юни, което според тях ще доведе до свиване на икономиката с 5% през цялата фискална година.

Зачестяват също така призивите към централните банкери да въведат програма за закупуване държавни облигации директно от правителството с цел финансиране на нарастващия фискален дефицит и заеми. Индийската централна банка обаче не може да монетизира дефицита, тъй като през 2006 г. беше приет закон, забраняващ участието й в първичния пазар.

Що се отнася до инфлацията, централната банка очаква тя да спадне през втората половина на годината и да се върне към средносрочната цел на институцията от около 4% през следващите мееци. Базовата инфлация, която изключва цените на волатилните продукти, вероятно ще остане по-слаба, казаха от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:47 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още