IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската рупия се срина след решението лихвите в страната да не се променят

Анализаторите очакваха повишение с най-малко 50 пункта

14:30 | 05.10.18 г.
<p>
	Сградата на Индийската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Сградата на Индийската централна банка. Снимка: Ройтерс

Индийската централна банка запази основните лихвени проценти без промяна на срещата по паричната си политика в петък, което изпрати рупията на историческо дъно и изненада анализаторите, очаквали увеличение на лихвите, за да се компенсира инфлационният натиск, идващ от високите цени на петрола, съобщава CNBC.

Комисията по паричната политика на банката остави репо лихвата на ниво от 6,50%, въпреки че по-голямата част от анализаторите, анкетирани от Ройтерс миналата седмица, очакваха повишение на лихвите.

„Глобалните проблеми, свързани с ескалирането на търговското напрежение, волатилните и покачващи се цени на петрола и затягането на глобалните финансови пазари създават значителни рискове за перспективите пред растежа и инфлацията“, се казва в изявление на Индийската централна банка, която добавя, че е жизненоважно „да се укрепят вътрешните макроикономически основи“. 

Централната банка запази и обратната репо лихва на ниво от 6,25%.

Анализаторите обаче очакваха централната банка да повиши лихвените проценти най-малко с 50 базисни пункта, тъй като инфлационният натиск става по-осезаем.

Движение на валутната двойка долар/индийска рупия за последния един месец

След решението индийската рупия отслабна до 73,15 рупии за долар, което е най-ниското ѝ ниво, достигано някога.

Доходността по десетгодишните държавни облигации на страната се понижи от 8,13% преди решението на банката до 8,03% след решението.

Все пак от Индийската централна банка посочиха в петък, че преминават от „неутрална“ към „калибрирано затягаща позиция“.

Индийската централна банка вече два пъти вдигна лихвите от юни насам и продаде милиарди долари от резервите си, за да подкрепи местната валута, но с малък успех. По данни на Bloomberg валутните резерви на Индия в долари са намалели от 426 млрд. долара в средата на април до 400 млрд. долара в средата на август.

Според анализатори за да се намали търговският дефицит на Индия, могат да се повишат таксите върху вноса, както наскоро направи Индонезия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още