IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезия запази основната си лихва на ниво от 3,5%

Икономиката продължава да се възстановява на фона на успехите на правителството в ограничаването на пандемията

15:14 | 21.09.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Централната банка на Индонезия остави основния си лихвен процент непроменен на рекордно ниско ниво, тъй като икономиката започва да показва признаци на възстановяване от най-тежката коронавирусна вълна в страната.

Bank Indonesia запази седемдневната обратна репо лихва на ниво от 3,5% във вторник, както се очакваше от всичките 31 анализатори в проучване на Bloomberg. Ключовият лихвен процент е на това ниво от февруари, а управителят на централната банка Пери Уорджио сигнализира, че банката може да остане в режим на задържане поне до края на годината.

„Решението е в съответствие с необходимостта да се поддържа стабилността на курса на рупията и усилията за икономическо възстановяване“, каза Уорджио на брифинг във вторник в Джакарта.

Цената на рупията остана почти непроменена на ниво от 14 245 рупии спрямо щатския долар след решението. Основният борсов индекс ограничи понижението си до 0,2% след обявяването на решението.

Най-голямата икономика в Югоизточна Азия е стимулирана от рязко подобрение в битката срещу Covid-19 благодарение на ограничаването на движението, агресивното тестване и напредващата кампания за ваксинация. През миналата седмица страната обяви най-малкия брой нови случаи от ноември насам, а броят на дневните смъртни случаи е на тримесечно дъно. Ограничителните мерки бяха облекчени в цялата страна, а търговски центрове, туристически обекти и места за поклонение се отварят отново с ограничен капацитет.

Това предвещава добри дни за икономиката, зависеща от частното потребление, особено на фона на очакванията ръстът на брутния вътрешен продукт да се ускори до около 5% през третото тримесечие, тъй като епидемията достигна своя пик през юли и август. Bank Indonesia очаква брутният вътрешен продукт да се увеличи с 3,5% -4,3% тази година, малко под прогнозата на правителството от 3,7% до 4,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още