IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индонезийската рупия се срина до нивото си от 1998 г.

Спадът в цените на петрола се добави към страховете за приходите на правителството, посочва анализатор

16:58 | 15.12.14 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служител в Централната банка на Индонезия пренася банкноти. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служител в Централната банка на Индонезия пренася банкноти. Снимка: Ройтерс

В понеделник индонезийската валута се срина до най-ниските си нива от Азиатската финансова криза от края на 90-те години насам. Спадът идва въпреки липсата на кризисни сигнали в икономиката, предава CNBC.

„Спадът в цените на петрола се добави към страховете за приходите на правителството“, заяви Грег Гибс, старши външен стратег в RBS. Той подчерта, че страната е производител на петрол и газ. „Голяма част от валутите са на най-ниските си нива от известно време насам“, особено на енергийните производители, като например австралийския и канадския долар, руската рубла и малайзийския рингит, отбеляза той.

Щатският долар се продаваше за 12 675 рупии, като в средата на деня достигна връх от 12 695 рупии. Доходността по десетгодишните държавни облигации бе около 8,2%, сравнено със 7,7% в началото на месеца. Централната банка на страната заяви, че ще се намеси на пазара, за да успокои волатилността на валутата и за да стабилизира цените на облигациите, предава Ройтерс.

Ниските цени на петрола оказват влияние върху целия суровинен сектор. Индонезия все още е голям износител на суровини“, заяви Низам Идрис, стратегически директор за облигациите и валутите в Macquarie. 

Индонезия може да загуби до 1,5% от брутния си вътрешен продукт (БВП) при цена на суровия петрол тип Брент от 85 долара за барел и 1,8% от БВП при 75 долара за барел, показват изчисления на Goldman Sachs. Сортът Брент се търгуваше при 62,66 долара за барел при късната търговия на азиатските борси.

Идрис не вижда сигнали за криза, въпреки че очаква рупията и държавните облигации да спаднат още.

„Не е точно 1997 г.“, тъй като заемите в чужда валута са относително ниски сега, заяви той. Азиатската финансова криза от 1997-1998 г. бе стартирана от дълговете в чуждестранна валута на региона, които станаха прекалено скъпи, когато местните валути се сринаха и предизвикаха рязко повишение на лихвените плащания.

Това не означава, че още пазарна нестабилност не се задава, допълни той.

Индонезийският корпоративен дълг е около 27% от общия БВП за второто тримесечие на 2014 г. Нивото през второто тримесечие на 1997 г. бе 33%, показват данни на Bank of America Merrill Lynch.

„Притежателите на облигации започват да изпитват трудности в момента“, заяви Идрис. „[Рупията] лесно може да достигне 13 000 [за 1 щатски долар], тъй като притежателите на облигации се освобождават от тях“.

В момента може да се случи голямо разпродаване. Около 12,5 млрд. долара са отишли до този момент на годината в индонезийски облигации. Чуждестранната собственост на държавни облигации е на рекордно ниво от 39%, сравнено с 33% в края на 2013 г., според данни на компанията CIMB.

Morgan Stanley също очаква продължават отлив от индонезийски облигации, подчертавайки слабостта на книжата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:54 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още