IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалната печалба в Китай се ускорява през октомври

За периода от януари до октомври печалбата на индустриалните компании растат с 42,2% на годишна основа до 7,2 трлн. юана

11:40 | 27.11.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Печалбата на китайските индустриални фирми са нараснали с по-бърз темп през октомври, показват данни на националната статистика в събота, цитирани от Ройтерс.

Печалбата през октомври са се увеличили с 24,6% на годишна основа до 818,7 млрд. юана (128,1 млрд. долара). Това е над изчислените 16,3% от септември.

За периода от януари до октомври печалбата на индустриалните компании растат с 42,2% на годишна основа до 7,2 трлн. юана. Това представяне обаче е по-бавно от 44,7% ръст за първите девет месеца на годината.

Данните за индустриалната печалба покриват големи фирми с годишни приходи от над 20 млн. юана от основните им операции.

Усилията на правителството да гарантира доставките на суровини и да стабилизира цените са помогнали на компаниите да се справят с трудностите, което на свой ред е помогнало за подобряване на условията на производство и печалбата, коментира Жу Хонг, старши статистик на китайското Национално статистическо бюро.

Въпреки това, по думите му, различията в печалбата на компаниите от началото и края на веригата на доставки не са се променили значително, като тези на финала ѝ продължават да усещат натиск върху представянето си.

Цените в Китай, също както на много други места по света, нараснаха с поскъпването на енергията, като Пекин се опитва да охлади нажежения пазар на въглища – основно гориво в страната.

Втората по големина икономика в света отбеляза впечатляващо възстановяване от миналогодишната си пандемична криза, но вече започна да губи инерция на фона на забавящия се производствен сектор, дългови проблеми на имотния сектор и новите вълни на COVID-19.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още