IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалният сектор на Япония чертае мрачна картина

Търговията на дребно отчита най-големият си спад от повече от две десетилетия през апр

11:51 | 29.05.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Toru Hanai/Bloomberg</p>

Снимка: Toru Hanai/Bloomberg

Индустриалната продукция на Япония се е понижила по-бързо от очакваното, а продажбите на дребно са отчели най-големия си спад от повече от две десетилетия през април, тъй като пандемията от коронавирус разруши както външното, така и вътрешното търсене на автомобилите и другите произведени стоки в страната, информира Ройтерс.

Влошените показатели предполагат, че рецесията, наблюдавана в третата най-голяма икономика в света през шестте месеца до март, вероятно ще се задълбочи през настоящото тримесечие, тъй като наложената от правителството блокада прекъсна веригите за доставки и възпрепятства потреблението на домакинствата.

Официалните данни от петък показаха, че фабричната продукция се е понижила с 9,1% на месечна база през април, отбелязвайки най-големия си спад от 2013 г. насам. Автомобилните производители и производителите на желязо и стомана са претърпели най-резкия спад.

„Производството вероятно ще се увеличи от юни нататък, но ще е необходимо да останете нащрек за втора вълна на заразата“, казва Такеши Минами, главен икономист в Norinchukin Research Institute. "Темпът на възстановяване вероятно ще продължи да бъде бавен", добави той.

Производството на автомобили е спаднало с една трета спрямо предходния месец. Това накара правителството да понижи оценката си за общата продукция от „намаляване“ до „бързото намаляване“ за първи път от ноември 2008 г. насам.

Nissan Motor Co. планира да свие производствения капацитет и гамата на моделите си с около една пета, за да понижи разходите си с 300 милиарда йени (2,79 милиарда долара), заяви производителят в четвъртък.

Отделни данни показват, че продажбите на дребно са се сринали с най-бързите си темпове от март 1998 г. Показателят е спаднал с 13,7% на годишна база през април.

През тази седмица правителството премахна извънредното положение и одобри втори пакет от стимули в размер на 1,1 трилиона долара, с който общото количество стимули достигна 2,2 трилиона долара.

Нарастващата безработица

Най-големият компонент от новия пакет от стимули на правителството беше заемна програма за по-малки компании.

Други данни на правителството в петък показаха влошаващи се условия на пазара на труда, което предполага, че подобна подкрепа за малки и средни фирми остава много необходима, за да се предотвратят допълнителни загуби.

Коефициентът на безработицата е нараснал до 2,6% през април, отбелязвайки е най-високото си ниво от 2017 г. насам.

Според икономистите обаче официалният процент на безработица не показва пълната картина на заетостта. Въпреки че в крайна сметка се очаква множество служители да се върнат на работа, включването им в данните за безработицата през април би тласнало коефициента до 11,4%, заявиха от Dai-ichi Life Research Institute.

Броят на служителите на ненормирано работно време е отбелязал най-големия годишен спад в историята.

Според анализаторите влошаването на условията на пазара на труда е концентрирано най-вече в сектора на услугите, за разлика от автомобилните производители, които бяха засегнати повече време на световната финансова криза през 2009 г.

„Ако търсенето на автомобилите не се възстанови, има вероятност условията за заетостта в производствения сектор да се влошат още повече“, каза Минами.

Данните за заводската продукция показват, че производителите, анкетирани от правителството, очакват производството да спадне с още 4,1% през май, последвано от 3,9-процентов ръст през юни.

Потребителски нагласи

От своя страна японският индекс на потребителското доверие отбелязва лек ръст през май, но остава близо до рекордно ниското си ниво, показа проучване на правителството.

Индексът на настроенията на домакинствата - който включва мнения за доходите и работните места - се повишава до 24,0 пункта през май в сравнение с рекордно ниското ниво от 21,6 пункта през април. Резултати под 50 пункта предполагат песимизъм.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още