IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Япония губи инерцията си

Производителите очакват, че с разрастването на пандемията от коронавирус продукцията им ще почне да спада

09:34 | 31.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Pixabay</p>

Снимка: Pixabay

Ръстът на индустриалното производство на Япония се е забавил през февруари в сравнение  предходния месец, а  фабриките очакват производството дори да се понижи през март, информира Ройтерс.  

Въпреки че нивото на продажбите на дребно е станало стабилно, наличността на работни места е спаднала до почти тригодишно дъно през февруари. Това показва, че икономиката е започнала да губи инерция още преди коронавирусът да окаже пълния си ефект.

Анализаторите казват, че пълното въздействие на пандемията ще започне да се появява в данните за март и след това, което според някои може да покаже, че икономиката на Япония се намира в стагнация.

„Днешните данни не отчитат въздействието на глобална вълна от блокади, започнала в средата на март,“ каза Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Глобалната икономическа активност е възпрепятствана, поради което спадът в износа и продукцията е неизбежен“, каза той. „Японската икономика ще се свие по-силно в периода между април и юни, отколкото през първите три месеца на тази година, и може да не се съживи бързо“, добави Шинке.

Индустриалното производство на страната е отчело ръст от 0,4% през февруари, показаха данните на правителството, публикувани във вторник. В странене с това през януари показателят записа повишение от 1%. я я

Производителите на автомобили и машини са регистрирали спад в продукцията си, главно поради затварянето на фабриките в Китай, което доведе до забавяне на доставките на части, заявиха представители на правителството пред репортери.

Производителите, анкетирани от правителството, очакват продукцията им да намалее с 5,3% през март и да нарасне със 7,5% през април, показват данните.

Прогнозите може да се окажат твърде оптимистични, тъй като бяха направени в началото на март, когато компаниите имаха по-малка яснота относно степента на щетите от пандемията, добавиха правителствените представители.

Отделни данни показват, че продажбите на дребно са нараснали с 1,7% на годишна база през февруари, тъй като слабите продажби на универсалните магазини са били компенсирани от нарасналото търсене на храни и напитки от домакинствата заради вируса.

От друга страна съотношението на работните места към кандидатите се е понижило до 1,45 през февруари от 1,49 през януари, показват данните на министерството на труда, отбелязвайки най-ниското ниво от близо три години.

Увеличаването на броя заразени с коронавирус в страната предизвика опасения от по-строги ограничения за социално дистанциране, докато решението за отлагане на Олимпийските игри в Токио заплашва да тласне крехката икономика в рецесия.

Японски автомобилни производители като Toyota Motor обявиха затваряне на фабриките си по целия свят, включително и местните заводи, поради спад в търсенето и прекъсването на веригите за доставки.

Третата по големина икономика в света се сви със 7,1% на годишна база през последното тримесечие на миналата година заради удара от увеличение на данъка върху продажбите и търговската война между САЩ и Китай.

Анализаторите очакват икономиката отново да се свие през първото тримесечие, което би съответствало на техническото определение за рецесия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:27 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още