IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство на Италия отчита почти 30-процентов спад

Производството на машини и оборудване, което заема голям дял от износа на Италия, се е понижило с 39,7%

17:31 | 11.05.20 г.
Автор - снимка
Автор
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка:&nbsp;Paul Thomas/Bloomberg</p>

Снимка: Paul Thomas/Bloomberg

Италианското промишлено производство е спаднало с почти 30%, след като икономическата активност беше почти заличена от блокадата, въведена срещу разпространението на  пандемията от коронавирус, информира Bloomberg.

Индустриалното производството в страната е намаляло с 28,4% на месечна база през март, съобщи в понеделник националното статистическо бюро Istat. Производството на машини и оборудване, един от основните  дялове на износа на Италия, се е понижило с 39,7%. Текстилът е регистрирал спад в продукцията си с 51%. и и

Италия започна налагането на  регионални блокади в края на февруари, които обхванаха цялата страна в началото на март. Правителството започна да облекчава ограниченията си на 4 май и премиерът Джузепе Конте е под натиск от бизнеса и коалиционните си партньори да ускори процеса, за да бъдат предотвратени фалити и ръста на безработицата.

Европейската комисия прогнозира, че икономиката на страната ще се свие с 9,5% през тази година, след спад от 4,7% спад през първото тримесечие. Bloomberg Economics изчислява 13%-процентов икономически спад през 2020 г. Това може да повиши съотношението между дълга и брутния вътрешен продукт на Италия до над 150%.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още