IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в ЕС и еврозоната се завърна към растеж

България отчита лек спад на месечна база, но стабилен ръст на годишна база

17:36 | 13.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Индустриалното производство в еврозоната се разширява с 0,2% на месечна база през октомври, показват сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за миналия месец сочеха спад от 0,5%.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло също се отчита ръст, който е дори малко по-висок – от 0,3%, през октомври спрямо повишение от 0,5% през предишния месец и тук.

На годишна база през октомври и в двата региона продължава да се наблюдава сериозно увеличение на индустриалното производство, като то дори леко се ускорява в сравнение със септември. В еврозоната се отчита растеж от 3,7%, а в ЕС – 4,2%, докато ръстът на годишна база в региона през септември бе съответно от 3,3% и 3,6%.

Според данните на Евростат в еврозоната и в ЕС само два сектора са отчели повишение през октомври. В еврозоната това са нетрайните потребителски стоки с ръст от 0,5% и енергийният сектор с 0,1%, а в ЕС – отново нетрайните потребителски стоки с 0,7% и междинните стоки с 0,2%.

В зоната с единна валута производството на междинни стоки е останало без промяна, а при капиталовите и трайните потребителски стоки се отчита спад от съответно 0,3% и 1,9%. За сравнение, в ЕС енергийният сектор и капиталовите стоки бележат понижение от 0,2%, а трайните потребителски стоки – дори 1,7%.

Най-голямо увеличение се наблюдава в Ирландия (10,6%), Дания (2,8%) и Хърватска (2,7%), а най-сериозно е понижението на индустриалното производство в Малта (-6,1%), Португалия (-2,3%) и Холандия (-1,8%).

В България данните сочат спад от 0,7%.

Увеличението на годишна база в еврозоната се дължи основно на ръстове на нетрайните потребителски стоки (5,7%) и на междинните стоки (5,0%). В ЕС показателите са подобни, като там ръстът на междинните стоки е от 5,3%, а на нетрайните потребителски стоки – от 4,7%. Производството на енергия и в двата региона е намаляло обаче, съответно с 2,2% и 0,3%.

На годишна база най-добре се представя индустриалното производство в Ирландия (13,4%), Словения (10,7%) и Полша, а спадове се наблюдават в Дания (-2,3%), Малта (-1,4%) и Холандия (-0,4%). В България ръстът е от 2,8%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още