Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в ЕС расте с над 11% след облекчаването на блокадите

В България показателят е спаднал с 0,1% на месечна база през май

Индустриалното производство в ЕС расте с над 11% след облекчаването на блокадите

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Индустриалното производство в Европейския съюз е нараснало с 11,4% на месечна база през май, след като държавите членки започнаха да облекчават мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19.

В еврозоната показателят е отчел ръст от 12,4%, докато в България той е спаднал с 0,1%. Това показват данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз, публикувани във вторник.

На годишна база обаче промишленото производство е намаляло с 20,9% в еврозоната и с 20,5% в ЕС.

Месечно сравнение по основни индустриални групировки и по държави членки

В еврозоната през май в сравнение с април производството на дълготрайни потребителски стоки е нараснало с 54,2%. Капиталовите стоки отчитат ръст от 25,4%. Междинните стоки - с 10,0%, а продукцията на нетрайните потребителски стоки и енергията се е увеличила съответно с 2,8% и  2,3%.

Още по темата

В ЕС производството на дълготрайни потребителски стоки е нараснало с 47,7%, капиталовите стоки  с 24,8%, междинните стоки – с 8,7%, енергия - с 2,5% и нетрайни потребителски стоки - с 1,8%.

Най-голямо увеличение на индустриалната продукция на месечна база е регистрирано в Италия (+ 42,1%), Франция (+ 20,0%) и Словакия (+ 19,6%).

Най-големите намаления се наблюдават в Ирландия (-9,8%), Хърватия (-3,5%) и Финландия (-1,3%).

Годишно сравнение по основните промишлени групи и по държави членки

В еврозоната на годишна база през май производството на капиталови стоки е намаляло с 28,4%, трайни потребителски стоки - с 24,0%, междинни стоки - с 19,7%, нетрайни потребителски стоки - с 14,4% и енергия – с 10,3%.

В ЕС производството на капиталови стоки е намаляло с 29,5%. Трайните потребителски стоки са отчели спад с 23,2%, междинните стоки – с 18,5%, а нетрайните  потребителски стоки и енергията са спаднали съответно с 13,4% и 10,6%.

Промишленото производство се е понижило във всички държави членки, за които има данни, като най-големи намаления се забелязват в Словакия (-33,5%), Унгария (-27,6%) и Румъния (-27,4%).

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август