IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната е нараснало с 2,5% през юни

На месечна основа е отчетен спад от 0,7%, сочат данните на Евростат

17:22 | 14.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в България през юни е нараснало с 1% спрямо май и с 3,6% спрямо същия период на миналата година, сочат сезонно изгладените данни на европейската статистическа служба Евростат.

Това поставя страната ни на десето място сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, по ръст на промишленото производство на годишна основа и на шесто място по ръст на месечна основа.

През юни спрямо май индустриалното производство е намаляло с 0,7% в еврозоната и с 0,4% в ЕС, сочат данните на Евростат. За сравнение, през май индустриалното производство постигна ръст от 1,4% в еврозоната и 1,3% в ЕС. На годишна основа индустриалното производство е нараснало с 2,5% в еврозоната и с 2,6% в ЕС. Индустриално Индустриално

Спадът в еврозоната през юни спрямо май се дължи на намаляването на производството на капиталови стоки с 2,9%, на нетрайни потребителски стоки с 0,6%, на междинни стоки с 0,5% и на дълготрайни потребителски стоки с 0,4%. В същото време производството на енергия се е повишило с 0,5%.

В ЕС спадът от 0,4% се дължи на намаляването на производството на капиталови стоки с 2,0%, на междинни стоки с 0,3%, на дълготрайни потребителски стоки с 0,2% и на нетрайни потребителски стоки с 0,1%. В същото време производството на енергия е нараснало с 0,5%.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-голям спад на индустриалното производство на месечна основа е отчетен в Ирландия (-8,9%), Холандия (-1,3%) и Унгария (-1,2%), а най-голям ръст са постигнали Хърватия (+4,5%), Румъния (+1,7%), Чехия и Финландия (+1,5%).

Повишаването на индустриалното производство в еврозоната с 2,5% на годишна основа се дължи на ръста на производството на капиталови стоки с 4,3%, на нетрайни потребителски стоки с 2,8%, на междинни стоки с 1,8% и на дълготрайни потребителски стоки с 0,9%, а производството на енергия е намаляло с 2,8%.

В ЕС ръстът от 2,6% на индустриалното производство на годишна база се дължи на увеличаването на производството на капиталови стоки с 4,4%, на нетрайни потребителски стоки с 3,1%, на дълготрайни потребителски стоки с 2,2% и на междинни стоки с 2,1%, а производството на енергия е намаляло с 2,0%.

Сред страните членки на ЕС, за които са налични данни, най-голямо повишение на индустриалното производство е регистрирано в Ирландия (+7,7%), Румъния (+7%), Чехия (+6,9%) и Полша (6,7%). Спад е отчетен в Дания (-1,2%), Португалия (-1,0%) и Холандия (-0,2%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:48 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още