Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в еврозоната отчете спад заради Франция и Италия

Първият положителен месец за тази година за Германия не беше достатъчен да компенсира слабостите на други места

Индустриалното производство в еврозоната отчете спад заради Франция и Италия

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната се сви през март, след като налице бе спад във Франция и Италия, но е успяло да се възстанови в най-голямата икономика на блока – Германия, съобщава Ройтерс.

Евростат обяви, че производството в 19-те страни от еврозоната, е намаляло с 0,3% на месечна база в съответствие с пазарните очаквания. На годишна база свиването е с 0,6%.

Още по темата

Месечният спад през март следва понижение в индустриалното производство с 0,1% през февруари, което беше ревизирано в посока нагоре от първоначалната оценка за спад с 0,2%.

Първото тримесечие на годината обаче остава положително благодарение на увеличението от 2%, отбелязано през януари.

Спадът на производството през март беше повлиян от свиване с 1% при недълготрайните потребителски стоки, тъй като продажбите на дребно в блока бяха в застой.

Положителен сигнал все пак дойде от производството на дълготрайни потребителски стоки, като автомобили и хладилници, след повишение с 0,7% на месечна база. Това е сигнал за възстановяване на продажбите на по-скъпи продукти.

Първият положителен месец за тази година за Германия обаче не беше достатъчен да компенсира отбелязания спад в производството във Франция и Италия – втората и третата по големина икономика в еврозоната.

След два последователни месеца на понижение Германия отчете ръст от 0,4%. Производството обаче се сви с 1% във Франция и с 0,9% в Италия. Негативните резултати следват ръстове в предходните два месеца и в двете страни. 

По-рано днес стана ясно, че доверието на инвеститорите в перспективите за растеж на Германия неочаквано е отслабнало през май за първи път от октомври, подчертавайки нестабилността на най-голямата икономика в Европа. Това се случва, докато страната се опитва да се справи със забавянето на фона на растящото напрежение на търговския фронт.

Показателят, измерващ икономическите нагласи в еврозоната през май, на института ZEW падна рязко до -1,6 пункта. За сравнение, консенсусната прогноза беше за повишение до 5 пункта спрямо 4,5 пункта, отчетени месец по-рано. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Всеки ден напълно противоречиви данни, от утвърждаващ се спад до изненадващ ръст...ало, инвесторе...такъв анализ тип "сери-опери" вече и в илиенци не върви
0
 
0
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Индустриалното производство е симптом. Феноменът е нереформирани публични администрации, което се вижда още по-лесно от тежките данъци и задлъжнялост.
1
 
6
 
1
преди 1 месец
тука действа законът за скачените съдове , само че в перверзен вариант ... когато индустриалното производство във Франция и Италия / доколкото все още мърда / спада , в Германия се покачва рязко ... еврозакони , кво да се прави ...

Още от Новини
Статуквото в Анкара призовава за „нов и справедлив“ валутен режим