IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната отново отчита спада

Причината е в сериозното свиване в Германия и лекото понижение в Италия

14:30 | 13.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в еврозоната отчита спад за втори пореден месец през април заради сериозното свиване в Германия и лекото понижение в Италия, съобщава Ройтерс.

Статистическата служба на Евростат съобщи, че производството в 19-те страни от региона се е свило с 0,5% на месечна база в съответствие с пазарните очаквания и с 0,4% на годишна база.

Месечният спад през април следва понижение с 0,4% в индустриалното производство през март и задържане на нивата през февруари.

Производството на дълготрайни потребителски стоки е намаляло с 1,7%, което е повече от понижението през март. Производството на междинни и капиталови стоки също е намаляло съответно с 1% и 1,4%. Единствено при производството на енергия и недълготрайни потребителски стоки има повишение.

Най-голямата икономика в еврозоната Германия регистрира свиване в производствения сектор с 2,3%. В същото време производството в Италия, третата по големина икономика в еврозоната, се понижи с 0,7%. Производството във Франция е нараснало с 0,4%.

“Данните са потвърждение за продължаващото забавяне в производствения сектор, което представлява заплаха за растежа на БВП, ако продължи достатъчно дълго”, коментира Берт Колин, старши икономист в ING, цитиран от Financial Times.

Индустриално производство в еврозоната, изменение на годишна база

Производството на автомобили през април в еврозоната е намаляло с 4,1% спрямо предходния месец. Секторът страда още от втората половина на миналата година най-вече заради Германия, където производството на автомобили е спаднало с 14% на годишна база до десетгодишно дъно. Забавянето на световната търговия също възпрепятства автомобилната индустрия в региона. Производството в Италия в сектора е намаляло със 17%. Автомобилният сектор във Великобритания пък отчита най-големият си спад от 1995 г., от когато всъщност започва събиране на данните.

Различни проучвания показват, че производството в еврозоната ще отчете спад и през май.

През миналата седмица управителят на Европейската централна банка Марио Драги заяви, че банката е готова да използва всичките си инструменти, ако проблемите в производството се разпространят и в други сектори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:39 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още