IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в еврозоната внезапно намаля след ръста през август

България обаче отбелязва повишение и на месечна, и на годишна база

13:57 | 14.11.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Индустриалното производство в еврозоната се свива с 0,6% на месечна база през август, показват сезонно изгладените данни на Евростат. За сравнение, коригираните данни за миналия месец показаха повишение от 1,4%.

В Европейския съюз (ЕС) като цяло също се отчита спад, макар и малко по-слаб – от 0,5%, през септември спрямо ръст от 1,7% през предишния месец.

На годишна база през септември и в двата региона обаче продължава да се наблюдава сериозно повишение на индустриалното производство, макар че леко се забавя спрямо предишния месец. В еврозоната се отчита растеж от 3,3%, а в ЕС – 3,6%, докато ръстът на годишна база в двата региона през август бе съответно от 3,8% и 3,9%.

Според данните на Евростат в еврозоната почти всички сектори са отчели понижение през септември, а в ЕС спадът важи за всички сектори. По-слабите данни и в еврозоната, а и в целия съюз на месечна база се дължат основно на капиталовите стоки, съответно от 1,6% и 1,4%, на енергията (0,9% и 0,6%), трайните потребителски стоки (0,9% и 0,3%) и междинните стоки (0,6% и 0,3%). В еврозоната единствено нетрайните потребителски стоки са нараснали с минималното 0,1%, но в ЕС спадът е от 0,3%.

Най-голямо е месечното понижение на индустриалното производство в Португалия (-6,7%), Дания (-3,7%) и Гърция (-3,6%), а най-сериозно увеличение се наблюдава в Холандия (4,3%), Швеция (2,4%) и Естония (2,3%). В България данните сочат за минимален растеж от 0,3%.

Увеличението на годишна база в еврозоната се дължи основно на ръстове на трайните потребителски стоки (6,9%) и на междинните стоки (4,6%). Подобни са показателите в ЕС, като там повишението на трайните потребителски стоки е от 6,6%, а на междинните – от 4,7%. Производството на енергия и в двата региона е намаляло обаче, съответно с 1,7% и 0,1%.

На годишна база най-добре се представя индустриалното производство в Латвия (12,0%), Словения (8,6%) и Унгария (8,0%), а в Ирландия се наблюдава спад от 3,1%. В България ръстът е от 3,2%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още