Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в Германия отбеляза изненадващ спад през октомври

Наблюдава се свиване с 0,5% - значително разминаване с прогнозите на икономисти за ръст от 0,3%

Индустриалното производство в Германия отбеляза изненадващ спад през октомври

Снимка: Архив Ройтерс

Германското индустриално производство отчете неочакван спад през октомври, увеличавайки с още един сигналите, че тенденцията на икономическо охлаждане в Европа ще продължи и през четвъртото тримесечие.

Данните на германската статистическа служба показват, че индустриалното производство е намаляло с 0,5% на месечна база - значително разминаване с прогнозите на икономисти, допитани от Ройтерс, за ръст от 0,3%.

Що се отнася до септември, стойностите бяха ревизирани в посока надолу до ръст от 0,1% на месечна база при предишни стойности от 0,2%.

Според данните активността в секторите на промишлеността, енергията и строителството се забавя.

От германското министерство на икономиката дават като причина продължаващото възпрепятстване на регистрациите на нови автомобили заради въведените по-стриктни стандарти за проверка нивата им на замърсяване.

Зависимият от износа икономически двигател на Европа също така усеща и ефектите от търговското напрежение между САЩ и двама от неговите основни търговски партньори – Китай и Европейския съюз.

От министерството посочват, че очакват индустриалният сектор да се възстанови през последните два месеца от годината, след като бъдат изчистени пречките пред регистрациите на нови автомобили.

Данни, публикувани в четвъртък, показаха, че силното търсене от чужбина стои зад изненадващия ръст на германските индустриални поръчки през октомври. Данните предполагат, че износът може да продължава да подкрепя икономиката въпреки по-обширните търговски сътресения.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заводите във Великобритания задържат продукцията около сегашните нива