IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия се срина най-много от близо 4 години

След излизането на данните Бундесбанк снижи оценката си за растежа на страната от 1,6% на 0,6%

11:42 | 07.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия се срина най-много за последните почти четири години през април, а централната банка на страната направи мрачна оценка на перспективата, подчертавайки продължаващия спад в най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Заводите в Германия са най-засегнати от забавянето в Европа заради търговското напрежение, по-слабите продажби на автомобили и охлаждането на износа в глобален мащаб. Спадът в производството е с 1,9% - най-големият от август 2015 г., като според предварително проучване произведената продукция вероятно се е свила още през май. За сравнение, консенсусната прогноза на анализаторите беше също за понижение, но с 0,4%.

Последните данни за Германия със сигурност притесняват банкерите от Европейската централна банка, тъй като нараства страхът, че производствената слабост ще се прехвърли и в други области на икономиката на еврозоната. В момента се разчита на сектора на услугите да подкрепи търсенето.

Управителят на ЕЦБ Марио Драги в четвъртък обяви нови мерки за подкрепа на икономиката и обеща повече стимули, ако е необходимо.

„Ключовият въпрос е колко дълго може да бъде изолирана останалата част от икономиката от производствения сектор, който продължава да бъде слаб“, каза Драги.

След публикуването на данните за индустриалното производство Бундесбанк намали прогнозата си за 2019 г. от 1,6% на 0,6%.

„След период на бум в икономиката на Германия в момента сме свидетели на значително охлаждане“, заявиха от централната банка. Това се дължи на индустрията, която страда от забавянето при износа.

Управителят на Бундесбанк Йенс Вайдман все пак предвижда, че втората половина на годината ще бъде по-добра за икономиката. Все пак нарастването на поръчките към заводите през април, сигнализира за известна устойчивост.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:10 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още