IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония расте, но пазарът на труда остава помрачен

Икономическата активност на Япония постепенно се възражда през последните месеци, след като правителството премахна извънредно положение в края на май

10:25 | 31.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Noriko Hayashi/Bloomberg</em></p>

Снимка: Noriko Hayashi/Bloomberg

Индустриалното производство в Япония показва признаци на скромно възстановяване през юни, отразявайки възраждането на бизнеса и потребителската активност в третата по големина икономика в света след тежкия удар върху търсенето, нанесен от пандемията от коронавирус.

Редица данни показват, че нивото на безработица през юни в островната страна се понижава спрямо тригодишния максимум, достигнат предишния месец, въпреки че броят на свободните работни места, падащи се на един кандидат-работник, се понижава до петгодишно дъно, съобщава Ройтерс.

Официалните данни, публикувани по-рано днес, сочат, че фабричното производство в Япония се увеличава с 2,7% през юни спрямо предходния месец, когато отбеляза най-ниското си ниво от март 2009 г.

Повишението на показателя до голяма степен се дължи на възстановяването на производството на моторни превозни средства, като в същото време надхвърля средната прогноза за ръст от 1,2% от допитване на Ройтерс сред икономисти.

Икономическата активност на Япония постепенно се възражда през последните месеци, след като правителството премахна извънредно положение в края на май. 

„Това идва като облекчение“, смята Аяко Сера, пазарен стратег в Sumitomo Mitsui.

Но според Сера възстановяването е изключително слабо в сравнение със резките спадове през април и май, когато активността беше силно засегната от блокировките.

„Производствената активност обикновено се движи в съответствие с корпоративните печалби. Фондовият пазар е доста здрав, но съществуват съмнения дали корпоративните отчети ще успеят да  съвпаднат с очакванията на пазара “, изтъква Сера.

Въпреки ръста през юни, производството в Япония през второто тримесечие спада с 16,7%, което е най-големият спад за страната, откакто започват да се сравняват данните през 2015 г., заяви служител на Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

Правителството повиши оценката си за индустриалното производство, като по този начин сигнализира, че то е спряло да пада и вече се възстановява. Производителите, анкетирани от търговското министерство, посочват, че очакват производството да се повиши с 11,3% през юли и с 3,4% през август.

Показателите за фабричната активност за юли в Китай и за юни в Южна Корея се представиха по-добре от очакваното, като анализаторите се надяват, че най-лошото въздействие от кризата в здравеопазването вече  е преминало.

Сезонно коригираното ниво на безработицата в Япония падна до 2,8% през юни, показват отделни правителствени данни, като нивото отчита спад спрямо тригодишния връх от 2,9%, отчетен през май. Анкетирани от Ройтерс икономисти прогнозираха по-високо ниво на безработицата - 3,1%.

Пазарът на труда остава в "тежко състояние" и гарантира задълбочен мониторинг, заяви правителствен служител, тъй като спадът в безработицата се дължи главно на свиването на броя на търсещите работа.

Данните показват, че броят на работниците през юни е намалял със 770 000 спрямо година по-рано, докато броят на безработните нараства с 330 000 спрямо година по-рано, отчитайки пети пореден месец на ръст.

Съотношението работни места-кандидати отчете спад до 1,11 пункта през юни от 1,20 през май, бележейки най-ниската стойност от октомври 2014 г., показват данните на министерството на труда. Това означава, че по-малко от шест работни места са били достъпни за петима, търсещи работа.

Анализаторите очакват икономиката на Япония да се свие с повече от 20% на годишна база през второто тримесечие, тъй като ограничителните мерки, наложени по целия свят, удариха бизнеса и потребителското търсене.

Предварителните данни за брутния вътрешен продукт на страната за април-юни ще бъдат публикувани на 17 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още