Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в Япония се сви с най-бързия си темп от 7 години

Лошото време е изострило неубедителното представяне на производството през януари

Индустриалното производство в Япония се сви с най-бързия си темп от 7 години

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Япония се е свило през януари с най-бързия си темп от опустошителното земетресение и цунами във  Фукушима през март 2011 г., след като лошото време е изострило неубедителното представяне на производството, съобщава MarketWatch.

Индустриалното производство е спаднало с 6,6% през януари на месечна база след ръст от 2,9% през декември, след като производството на автомобили, електронни устройства и производствени машини се е свило, съобщи министерството на икономиката.

Спадът е по-голям от понижението от 4,0%, очаквано от икономисти, запитани от Nikkei. На годишна база обаче производството показва разширение от 1,0%. През март 2011 г. производството се сви с 16,5% на месечна база.

По-големият от очакванията спад продължава "старт-стоп" тенденцията от последните месеци. Индустриалното производство се е разраснало седем пъти през предишните 12 месеца и е намалявало пет пъти.

Въпреки това резкият спад през януари е накарал министерството да смекчи леко оценката си за индустриалното производство, заявявайки, че то ще се разширява постепенно. Преди институцията изпускаше термина „постепенно“.

Спадът през първия месец на годината се дължи отчасти на прекъсване в местната верига за доставки заради необичайно тежките снегове и срив на износа на автомобили към Северна Америка, заяви министерството.

Според проучване, включено в доклада, производителите очакват производството да скочи с 9,0% през февруари и отново да спадне през март с 2,7%.

Отделни данни показаха, че търговията на дребно в Япония се е разраснала с 1,6% през януари на годишна база.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
АЦБ няма да увеличава лихвите на фона на новия хаос около Brexit