IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Япония спада за втори пореден месец

Официалните данни показват, че заводската продукция е спаднала с 0,9% на месечна база през ноември

10:35 | 27.12.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив на Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив на Ройтерс

Индустриалното производство на Япония се е понижило за втория пореден месец през ноември. Това повишава вероятността третата по големина икономика в света да отчете свиване през четвъртото тримесечие поради забавянето на търсенето в чужбина и у дома, информира Ройтерс.

Японската икономика регистрира забавяне през последните месеци поради слабото глобално търсене и намалените потребителските разходи в страната след увеличението на данъците през октомври.

Официалните данни показват, че заводската продукция е спаднала с 0,9% на месечна база през ноември. Месец по-рано показателят отчете спад от 4,5%, което е най-голямото понижение на месечна база за измерителя от януари 2013 г., когато правителството започна да събира такива данни.

„Очаква се общата икономика, включително и заводската продукция, да се свие рязко през текущото тримесечие“, казва Йошики Шинке, главен икономист в Dai-ichi Life Research Institute.

„Очаква се да се възстанови (икономиката - бел.ред.) през периода от януари до март, но въпросът е до колко ще се възстанови", добави той.

Продукцията на производствени машини и информационно оборудване отчита спад и компенсира известното възстановяване в производството на автомобили и автомобилни двигатели.

„Все още има несигурност за икономическите перспективи, тъй като ефектите от търговските противоречия между САЩ и Китай вероятно ще продължат да оказват влияние, но има положителни сигнали за умерено възстановяване на заводската продукция“, заяви Хироаки Муту, главен икономист в Tokai Tokyo Research Institute.

Отделни данни, публикувани в петък, показаха, че продажбите на дребно са спаднали с 2,1% през ноември заради влошените потребителски настроения след увеличението на данъка върху продажбите през октомври.

Слабите показания могат да накарат правителството да измисли нови начини за стимулиране на растежа и да принудят централната банка да поддържа програмата си за стимулиране на икономиката.

Икономика, като цяло вероятно ще остане под натиск, тъй като слабото доверие у бизнеса и потребителите и бавното повишаване на глобалния растеж вредят на търсенето.

Японското правителство одобри през миналата седмица бюджета за следващата фискална година. Част от планираните разходи ще помогне за финансирането на фискален пакет от 122 милиарда долара с цел увеличаване на растежа.

Междувременно нивото на безработица в Япония е спаднало през ноември, докато съотношението между работните места и кандидатите е останало непроменено, което показва, че пазарът на труда в страната остава стабилен.

Процентът на безработицата е спаднал до 2,2% през ноември спрямо 2,4%, отчетени през предходния месец, показват данните на Министерството на вътрешните работи и съобщенията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:40 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още