IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в САЩ се възстанови през юни

Данните подсилват очакванията за рязко ускорение на БВП през второто тримесечие

17:20 | 17.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в САЩ расте с 0,6% на месечна база през юни, възстановявайки се след спад с 0,5% през май, съобщава tradingeconomics.com. Данните за миналия месец отговарят на консенсусната прогноза на пазара.

Производството на моторни превозни средства и части е подкрепило общото представяне на индустриалния сектор с ръст от 7,8% (през май беше отчетен спад от 8,6%) след прекъсването на доставките на части през май. 

На годишна база индустриалното производство расте с 6% през второто тримесечие, което е доста добър темп на ускорение след повишението от 2,4%, което беше регистрирано в периода януари-март.

Междувременно от други данни стана ясно, че промишленото производство се повишава с 0,8% през юни, след като месец по-рано беше регистриран спад от 1%. Производството на стоки за дълготрайна употреба е нараснало с 1,6% спрямо понижение от 1,6% през май.

Ръст на производството през юни е били отчетено и при машините – с 0,7% (при понижение с 1,4% през май), компютърните и електронните продукти – с 1,5% (спрямо -0,4%), металните изделия – с 0,9% (спрямо -0,5%).

Производството на храни, напитки и тютюневи изделия продължава да се свива, като през юни е отчетено намаление с 0,2%, а през май – с 0,8%. 

Силното промишлено производство и последните данни за продажбите на дребно в САЩ, заедно със свиването на търговския дефицит, са сигнал, че икономическият растеж рязко се е ускорил през второто тримесечие на 2018 г., пише Ройтерс.

Очакванията са за периода април-юни да бъде отчетен ръст на БВП от 5,2%, което би било удвояване спрямо отчетените 2% през първото тримесечие.

Производството, което представлява около 12% от икономиката на САЩ, се подкрепя от силната вътрешна и световна икономика. Но ескалацията на търговското напрежение между Съединените щати и основните му търговски партньори, включително Китай, Канада, Мексико и Европейския съюз, може да навреди на бизнеса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още