IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство във Великобритания стартира годината с ръст

Спадът в строителния сектор на месечна база обаче се задълбочава

13:30 | 09.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Британското индустриално пространство стартира 2018 г. с бърз темп, но спадът в строителния сектор се задълбочава, сочат нови данни от петък, което предполага, че икономиката на Великобритания продължава да се движи бавно преди Brexit, съобщава Ройтерс.

Великобритания се превърна от най-бързо разрастващата се икономика в Г7 в най-бавно растящата страна през миналата година, след като вотът за Brexit натежа върху разходите на домакинствата и инвестициите на компаниите.

Заводското производство, което бе светъл лъч за Великобритания благодарение на силната глобална икономика, се е разширило само с 0,1% на месечна база през януари след ръст от 0,3% през декември, съобщава Националната статистическа служба.

Това е малко под консенсусната оценка в анкета на Ройтерс сред икономисти, която сочеше увеличение от 0,2%.

Въпреки това януари бележи девети пореден месец на ръст за заводското производство на месечна база – най-дългият от поне 50 години, когато започват да се следят данните.

Като цяло обаче инерцията се забавя. През трите месеца до края на януари производството на заводите се е увеличило с 0,9% - най-слабият темп от средата на 2017 г.

Строителното производство обаче се е сринало с 3,4% на месечна база през януари спрямо ръст от 1,6% през декември. Това е най-голямото понижение от юни 2012 г. и е под всяка прогноза в анкета на Ройтерс.

Сривът се дължи основно на спад в строителството на жилища – разочарование за финансовия министър Филип Хамънд, който иска да засили именно този сектор.

Като цяло индустриалното производство бележи месечен ръст от 1,3% през първия месец на годината спрямо спада от 1,3% през декември. Икономистите в анкетата на Ройтерс очакваха производството да се възстанови с 1,5% през месеца.

Индустриалното производство формира 14% от общото икономическото производство на Великобритания.

Британската икономика се е разширила с 0,4% на тримесечна база през трите месеца до края на декември 2017 г., забавяйки се леко спрямо третото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:03 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още