IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията на Великобритания се ускори с най-бавния си темп за последните 3 години

Изчисляваната според нивата на потребителските цени инфлация се е ускорила с 1,3% на годишна база пред декември

13:50 | 15.01.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инфлацията във Великобритания неочаквано е нараснала с най-бавния си темп за последните три години през декември, проправяйки пътя към потенциалното намаляване на лихвите от страна на Английската централна банка през този месец, информира Bloomberg.

Изчисляваната според нивата на потребителските цени инфлация се е ускорила с 1,3% на годишна база пред декември, отчитайки на-бавния си темп на нарастване от ноември 2016 г., съобщиха в сряда от Националната статистическа служба. Базовата инфлация отчете изненадващ спад до 1,4% спрямо регистрираните 1,7% през ноември. Вб_я Вб_я

Показанията стимулират спекулациите за предстоящо намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка. Финансовите пазари прогнозират повече от 40% шанс за намаление на лихвите с четвърт процентен пункт след срещата на Комитета за паричната политика на 31-и януари.

Инфлацията остава под целта от 2% и икономистите очакват тя да продължи да намалява поне до средата на следващата година, отчасти поради поскъпването на паунда през миналата година.

Това е добра новина за покупателната способност на потребителите, като сега заплатите нарастват с повече от 3% годишно.

Но политическите сътресения заради Brexit доведоха до рязко отслабване на икономиката в края на миналата година, а няколко служители на Английската централна банка заявиха, че ще се обявят за намаляване на лихвите, ако проучванията, направени след победата на Борис Джонсън на изборите, не покажат значителен подем в икономическата активност.

В първата си голяма реч за 2020 г. управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че Комитетът за паричната политика има достатъчно пространство да действа, ако е необходимо, а Силвана Тенрейро заяви, че може да подкрепи намаляването на лихвените проценти, ако икономическата слабост продължи.

Майкъл Сондърс, който заедно с Джонатан Хаскел гласува за намаляване на лихвите през ноември и декември, сигнализира, че ще продължи натиска си и този месец. В своя реч той прогнозира, че растежът ще остане приглушен и призова за „сравнително бързи и агресивни“ действия.

През миналия месец цените на нощувките в хотели са спаднали с 7,5%, като 11% от хотелите, участвали в проучването, са предоставяли отстъпки от над 25%, съобщиха от статистическата служба.

Намаляването на цените е били изразено най-силно при облеклата за жени. Стойностите на артикулите в този сектор са спаднали с 15% на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:47 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още