Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията на Великобритания се ускори с най-бавния си темп за последните 3 години

Изчисляваната според нивата на потребителските цени инфлация се е ускорила с 1,3% на годишна база пред декември

Инфлацията на Великобритания се ускори с най-бавния си темп за последните 3 години

Снимка: Pixabay

Инфлацията във Великобритания неочаквано е нараснала с най-бавния си темп за последните три години през декември, проправяйки пътя към потенциалното намаляване на лихвите от страна на Английската централна банка през този месец, информира Bloomberg.

Изчисляваната според нивата на потребителските цени инфлация се е ускорила с 1,3% на годишна база пред декември, отчитайки на-бавния си темп на нарастване от ноември 2016 г., съобщиха в сряда от Националната статистическа служба. Базовата инфлация отчете изненадващ спад до 1,4% спрямо регистрираните 1,7% през ноември.

Показанията стимулират спекулациите за предстоящо намаляване на лихвените проценти от страна на централната банка. Финансовите пазари прогнозират повече от 40% шанс за намаление на лихвите с четвърт процентен пункт след срещата на Комитета за паричната политика на 31-и януари.

Инфлацията остава под целта от 2% и икономистите очакват тя да продължи да намалява поне до средата на следващата година, отчасти поради поскъпването на паунда през миналата година.

Още по темата

Това е добра новина за покупателната способност на потребителите, като сега заплатите нарастват с повече от 3% годишно.

Но политическите сътресения заради Brexit доведоха до рязко отслабване на икономиката в края на миналата година, а няколко служители на Английската централна банка заявиха, че ще се обявят за намаляване на лихвите, ако проучванията, направени след победата на Борис Джонсън на изборите, не покажат значителен подем в икономическата активност.

В първата си голяма реч за 2020 г. управителят на Английската централна банка Марк Карни заяви, че Комитетът за паричната политика има достатъчно пространство да действа, ако е необходимо, а Силвана Тенрейро заяви, че може да подкрепи намаляването на лихвените проценти, ако икономическата слабост продължи.

Майкъл Сондърс, който заедно с Джонатан Хаскел гласува за намаляване на лихвите през ноември и декември, сигнализира, че ще продължи натиска си и този месец. В своя реч той прогнозира, че растежът ще остане приглушен и призова за „сравнително бързи и агресивни“ действия.

През миналия месец цените на нощувките в хотели са спаднали с 7,5%, като 11% от хотелите, участвали в проучването, са предоставяли отстъпки от над 25%, съобщиха от статистическата служба.

Намаляването на цените е били изразено най-силно при облеклата за жени. Стойностите на артикулите в този сектор са спаднали с 15% на годишна база.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заявленията за безработица в САЩ нарастват двойно до рекордните 6,65 млн. броя