IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията не подмина и потребителите в Канада

Индексът на потребителските цени в страната достигна най-високото си ниво от 31 години насам

17:11 | 19.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Индексът на потребителските цени в Канада е нараснал с най-бързия си темп от над три десетилетия насам през декември, пише Bloomberg. Покачването на цените поставя натиск върху централната банка на страната да започне да повишава лихвените проценти.

През миналия месец годишната инфлация е достигнала 4,8%, сочи официалната статистика. За сравнение – през ноември показателят се е равнявал на 4,7 на сто, като сегашният резултат не изненадва инвеститорите, чиито прогнози съвпадат с данните.

лю лю

Източник: Bloomberg

Средната стойност на основните измерители на централната банка – която често се приема като по-добър индикатор за основния ценови натиск – е нараснала до 2,93%, което също е най-високото ниво от 1991 г. насам.

Данните усилват очакванията, че представителите на банката ще започнат да повишават лихвите от следващата седмица. Пазарът е в очакване на шест покачвания на разходите на кредитите през следващите 12 месеца.

В понеделник централната банка на Канада публикува доклад за четвъртото тримесечие на 2021 г., който показа, че над две трети от участниците в анкета очакват инфлацията да задмине 3% през следващите две години. Около 80% от компаниите смятат, че ще е небходимо да ускорят увеличението на заплатите, за да привлекат работници.

Проучването подтикна икономистите да променят прогнозите си за по-бързо затягане на паричната политика.

Публикуваните в сряда данни показват, че инфлацията продължава да надминава целевия контролен диапазон на банката за инфлацията между 1-3% за девети пореден месец, докато световните проблеми с доставките водят до увеличаване на цените. Откакто Канада въведе целеви равнища за показателя в началото на 90-те години на миналия век, инфлацията се е задържала на средно 1,8 на сто.

На месечна база инфлацията бележи незначително забавяне от 0,1 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още