IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията се оказа по-силен фактор от Ердоган за запазване на лихвите в Турция

Поскъпването на живота в страната достигна близо 12% в края на миналата година

14:55 | 18.01.18 г. 1
<p>
	Сградата на Турската централна банка в Анкара. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Сградата на Турската централна банка в Анкара. Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Турция остави основните си лихвени проценти без промяна, напълно в синхрон с очакванията на пазара, след като инфлацията отчете 14-годишен връх през изминалия месец, съобщи Ройтерс. От надзора поясниха, че ще се придържат към строга парична политика, докато инфлацията се подобри, въпреки нееднократните призиви на президента на страната Таип Ердоган за по-евтини кредити.

На първото си заседание за годината централната банка запази лихвата по репо сделките на ниво от 8%, overnight лихвата на 7,25%, а лихвата, с която регулаторът облага банките, които искат да вземат финансиране непосредствено преди затваряне на борсовата сесия, остана на ниво от 12,75%.

"Стриктната позиция в паричната политика ще бъде запазена, докато прогнозите за инфлацията не покажат значително подобрение, независимо от временните ефекти", се казва в изявление на Комитета по парична политика на банката. 

Годишната инфлация в Турция достигна 11,92% в края на 2017 г., много над целта на централната банка от 5%. Турската икономика се възстановява след опита за преврат в страната и големия спад през 2016 г., подпомогната от поредица от правителствени мерки. През третото тримесечие на миналата година икономиката отчете ръст от 11,1% на годишна база, което е най-бързият темп на растеж за последните шест години.

Според Financial Times централната банка може бързо да бъде подложена на натиск да действа при обезценяване на турската лира.

Решението на централна банка в четвъртък не оказа влияние върху турската лира и доларът остана стабилен, като се разменяше за 3,80 лири.

До края на годината ще се проведат още седем заседания на Турската централна банка -  на 7 март, 25 април, 7 юни, 24 юли, 13 септември, 25 октомври и 13 декември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Република Турция страда от пренебрегване вредното влияние от лирата. Ако не се допускаше тази грешка Република Турция нямаше да има сегашните дългове. Все още обществеността не зачита лошото държавно поведение и болезнените злини се уголемяват.За спасение от катастрофална криза в Република Турция е необходима защита срещу вредното влияние от лирата.Възможностите са: Първа: Без защита срещу вредното влияние от лирата щетите се увеличават.Втора: Прилагането на защита срещу вредното влияние от лирата.Тогава ще е прекратен водещият причинител за сегашните актуални щети в Република Турция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още