IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията - топ приоритет на новия гуверньор на Централната банка на Турция

В своето първо публично изявление Мурат Четинкая подчерта важността на ценовата стабилност за икономическия ръст

13:31 | 27.04.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	Гуверньорът на Централната банка на Турция Мурат Четинкая. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Гуверньорът на Централната банка на Турция Мурат Четинкая. Снимка: архив, Ройтерс

В своето първо публично изявление новият гуверньор на Централната банка на Турция Мурат Четинкая подчерта, че обуздаването на инфлацията остава приоритет номер едно за централната банка. Така той намекна, че текущият курс на паричната политика ще продължи, пише Bloomberg.

По време на пресконференция във вторник за представянето на тримесечния доклад за инфлацията Четинкая каза, че банката би направила повече, за да се повиши информираността относно постигането на трайна ценова стабилност за значението на икономиката като цяло.

„Инвестициите, както и заетостта биват засягани от това положително“, коментира новият гуверньор, който встъпи в длъжност миналата седмица. „Нашата крайна цел е постигането на ценова стабилност, за да заздравим икономическата стабилност.“

Четинкая запази предпазливия подход, като не промени прогнозата за инфлацията в края на годината от 7,5%, каквато бе и януарската прогноза, въпреки забавянето на растежа на инфлацията на годишна база през последните три месеца.

Цените на храните, които доведоха до спад на индекса на потребителските цени до 7,46% в края на март от 8,81% в края на 2015 г., остават волатилни.

Предшественикът на Четинкая – Ердем Башчъ, често бе обвиняван от правителството, че задушава икономическия растеж с прекомерно високи лихвени проценти. Упоритите опити от президента Реджеп Таийп Ердоган и други високопоставени правителствени представители да притискат централната банка към намаляване на лихвите и даване на приорирет на растежа пред ценовата стабилност разклатиха пазарите през последните две години.

В първата среща, на която се определяха лихвите, Четинкая намали една от трите ключови ставки с половин процентен пункт. Действието беше в унисон с пазарните очаквания.

Това понижение бе „премерена“ стъпка към опростяване на рамката на паричната политика на Турция, каза в тази връзка Четинкая. Промяната в политиката ще се състои „с най-разумно темпо“, каза той.

Въпреки че банкерът каза, че последните понижения са били фокусирани върху опростяване на политиката и не бива да се считат за стъпки в посока облекчаване на паричните условия, реалността е, че паричната политика стана по-приспособителна, коментира икономистът във Finansbank AS Дениз Чичек.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:12 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
khao
преди 7 години
но винаги най важния фактор е върховенството на закона, няма ли го другите фактори са маловажни и направо нищожни, кво значение има ценовата стабилност като утре може да те вкарат в затвора за някво си изказване срещу ердоганя
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още