IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Бразилия наближава 11% въпреки агресивното повишаване на лихвите

Годишната инфлация се ускорява до 10,73%, което по повече от очакваните от икономистите 10,69%, според анкета н Bloomberg

19:30 | 25.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в Бразилия се повишиха над очакванията в средата на ноември, превръщайки се в поредния признак, че инфлационният натиск остава широко разпространен въпреки агресивното повишаване на лихвите на централната банка на страната, съобщава Bloomberg.

Годишната инфлация се ускорява до 10,73%, което по повече от очакваните от икономистите 10,69%, според анкета н Bloomberg. Потребителските цени са се повишили с 1,17% спрямо предходния месец, съобщи националната статистическа агенция в четвъртък.

Всички девет категории, изследвани от статистическата агенция, отбелязват увеличение на цените през месеца. Транспортните и жилищните разходи, които растат съответно с 2,89% и 1,06 на сто, са основните двигатели, довели до най-голямото покачване на цените в средата на ноември от близо две десетилетия насам.

бразилия бразилия

Управителят на централната банка на Бразилия Роберто Кампос Нето ръководи най-големия цикъл на затягане на паричната политика в света, като от март досега регулаторът повиши лихвите с 575 базисни пункта. Но проблемите в глобалните вериги на доставка, нарастващите цени на суровините и плановете за увеличение на разходите на президента на Бразилия Жаир Болсонаро усложняват усилията на централната банка да овладее инфлацията.

Кампос Нето по-рано тази година заяви, че повишенията на потребителските цени ще достигнат връх през септември.

През последните седмици служителите на централната банка сигнализираха, че са напът да увеличат лихвите през декември със 150 базисни пункта, въпреки че Кампос Нето не потвърди тези насоки в сряда.

„Нивото на инфлацията е малко над прогнозите и не трябва да променя залозите за увеличение от 150 базисни пункта, което се очаква да бъде направено на следващото заседание“, коментира Карлос Менезес, портфолио мениджър в Gauss Capital Gestora de Rec Ltda.

По-високите разходи по заеми сега спъват възстановяването на Бразилия от пандемията от коронавирус. Тази седмица икономисти, анкетирани от централната банка, понижиха прогнозите си за растеж на икономиката за 2022 г. до 0,70% от 0,93% преди това.

Анализаторите също така очакват потребителските цени да приключат следващата година на ниво от 4,96%. Централната банка се стреми към ниво на инфлацията от 3,75% за тази година и 3,50% за 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още