Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в България е четвъртата най-висока в ЕС през март

В еврозоната увеличението на потребителските цени се забави до 1,4% спрямо 1,5% през февруари

Инфлацията в България е четвъртата най-висока в ЕС през март

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в България е четвъртата най-висока през март, на годишна база, ускорявайки се до 2,8%, става ясно от данните на Евростат. За сравнение, инфлацията у нас през февруари беше 2,4%.

На първите три места се нареждат Румъния, Унгария и Холандия със съответно 4,2%, 3,8% и 2,9% инфлация през миналия месец. Най-ниското ниво на ръст на цените е било измерено в Португалия – 0,8% и Гърция – 1%.

За целия Европейски съюз инфлацията през март на годишна база остана стабилна на ниво от 1,6%. В същото време в еврозоната тя се забави до 1,4% спрямо 1,5% през февруари.

През миналия месец най-голям принос към инфлацията в еврозоната има енергията – с 0,52 процентни пункта, следвана от услугите – с 0,51 процентни пункта. На храните, алкохола и тютюневите продукти се падат 0,34 процентни пункта.

Междувременно по-рано днес стана ясно, че годишният ръст на потребителските цени във Великобритания е останал на ниво от 1,9%, което е третият месец подред под целта на Английската централна банка за 2%, съобщи Bloomberg. Базисната инфлация се задържа стабилна на ниво от 1,8%.

Цените във Великобритания се покачват по-бавно от заплатите, което е стимул за потребителите, чиито разходи движат британската икономика. Освен това липсата на инфлационен натиск дава на централните банкери поне малко спокойствие да задържат без промяна лихвените проценти до разрешаване на кризата около Brexit. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
6
 
1
преди 1 месец
Е ся ши са активира оня ГРОБарски бот
s3
и ше кае:
... дъждец вали, дъждец вали.

П.п. За другите ботове:
ИНФЛАЦИЯ = КРАЖБА

За неадекватните: печатане на пари без покритите....
Всички колебания са временни - гледайте фундаменталните фактори.

Още от Новини
Растежът на БВП на Русия се забави много под прогнозите