Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в България се забави до 2,2% през януари

За еврозоната инфлацията е потвърдена на 1,4%, достигайки деветмесечно дъно

Инфлацията в България се забави до 2,2% през януари

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в България през януари се е забавила до 2,2% спрямо отчетените 2,3% през декември миналата година, става ясно от оценките на Евростат. За сравнение, инфлацията у нас през януари 2018 г. е била 1,3%, като в средата на годината се ускори до 3,7%, след което забави темпа си.

Още по темата
Най-ниска инфлация е регистрирана в Гърция – 0,5%, и Хърватска и Португалия – с по 0,6%. Най-високи стойности пък са наблюдавани в Румъния – 3,2%, Латвия – 2,9%, и Естония и Унгария – с по 2,8%.

Инфлацията за целия Европейски съюз се забавя през януари до 1,5% спрямо отчетените 1,6% през декември и през януари 2018 г. В еврозоната годишната инфлация за януари е 1,4% при 1,5% през декември. За сравнение, година по-рано данните показваха 1,3%.

През миналия месец най-голям принос към регистрираната инфлация в еврозоната са имали услугите (с ръст на цените от 0,7 процентни пункта), следвани от храната, алкохола и тютюневите изделия (с 0,36% процентни пункта) и енергията (с 0,26 процентни пункта).

Без променливите компонентни на енергията и храните, или така наречената базисна инфлация, която се използва като основна мярка и от Европейската централна банка, отчита леко ускорение на месечна база до 1,1% спрямо 0,9% през декември.

Представителите на Европейската централна банка поискаха бърз анализ на бъдещите ливидни операции на банката като част от подготовката за евентуално отпускане на повече дългосрочни кредити на банките.

Тъй като растежът е неочаквано слаб за третото поредно тримесечие, банкерите все повече се тревожат, че глобалната несигурност подкопава възстановяването на еврозоната.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

3
 
5
 
1
преди 2 месеца
Централната банка (ЦБ) няма способност да спре инфлацията в съответната държава. Сега, за да прикрие своята слабост ЦБ прилага обществена заблуда и пропагандира тезата, че работи за да има някаква базисна инфлация.
Наличното фатално грешно поведение на ЦБ подсигурява за катастрофална криза със съпътстващи щети.
Устойчивостта на цените е възможна само при правилна работа на ЦБ.

Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%