IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС достига 9-месечен връх през януари

За еврозоната ускорението също е най-голямото от април насам

14:03 | 21.02.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Инфлацията в еврозоната се е ускорила 1,4% на годишна база през януари 2020 г. спрямо отчетените 1,3% през декември. Това е най-голямото ускорение от април миналата година насам.

На годишна база инфлация в Европейския съюз е отчела ръст от 1,7% през януари 2020 г. в сравнение с 1,6% през декември, съобщиха от статистическата служба на Европейския съюз Евростат. Това също е деветмесечен връх. eu eu

Най-ниските нива на годишна инфлация са били регистрирани в Италия (0,4%), Кипър (0,7%), Дания и Португалия (по 0,8%). Най-високите годишни инфлационни проценти са отчетени в Унгария (4,7%), Румъния (3,9%), Чехия и Полша (и двете по 3,8%). 

Веднага след това застава България, където инфлацията се е ускорила с 3,4% на годишна база през януари, посочват предварителните данни на Евростат.

На месечна база нивата на годишната инфлация са спаднали в пет държави членки, останали са непроменени в пет и са се повишили в осемнадесет.

През януари най-големият принос към годишния темп на инфлация в еврозоната идва от сектора на услугите (+0,68 процентни пункта), следвани от храни, алкохол и тютюн (+0,40 процентни пункта), енергия (+0,19 процентни пункта) и неенергийни промишлени стоки (+0,08 процентни пункта).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 4 години
Който търси... Понякога намира!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
Иван Митев
преди 4 години
Инфлацията е последица. Същественият причинител за инфлацията в Европейския съюз е разпространената в света практика на централната банка неправилно да въвежда в употреба пари.Грешката на Европейската централна банка (ЕЦБ) подсигурява възникване на икономическа криза. ЕЦБ приложи намалена основна лихва за отлагане началото на фазата възприета икономическа криза.Спрямо принципите на пазарната икономика, сега се отчитат манипулирани стойности за икономически растеж. Правителството официално приема манипулираните стойности за икономически растеж за успех. Възникват нови щети със съпътстваща инфлация.Сега обществеността коментира последици в Европейския съюз, ала пренебрегва съществения причинител грешката на ЕЦБ.Вариантите са:Първи: Неправилното въвеждане в употреба на евро причинява щети. Икономическата криза нараства. Грешката на ЕЦБ нанася нови щети и съпътстваща инфлация.Втори: Постижимо е спасение от настоящата икономическа криза.За устойчиво просперираща държава е необходимо централната банка правилно да въвежда в употреба пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 10
lyusien
преди 4 години
E Z B moge da si otdahne Inflaziata v E S babno no sigurno se dvigi kam zelta ot 2 %
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още