IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в ЕС се е забавила до 1,6% пред февруари

За същия отчетен период инфлациата в България се е ускорила до 3,1%

13:25 | 18.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Годишният темп на инфлация в еврозоната се е забавил до 1,2% през февруари в сравнение с отчетените 1,4% през януари. Инфлацията в Европейския съюз като цяло също се е забавила - до 1,6% на годишна база, през февруари в сравнение с ускорението от 1,7% през януари, показват данните на Евростат, статистическата служба на Европейския съюз.

с с

Най-ниските инфлационни проценти на годишна база са били регистрирани в Италия (0,2%), Гърция (0,4%) и Португалия (0,5%). Най-високите годишни темпове на инфлация са отчетени в Унгария (4,4%), Полша (4,1%) и Чехия (3,7%).

България също е една от страните със сравнително високо ниво на показателя, отчитайки ускорение на инфлацията до 3,1% през февруари.  

На месечна база инфлацията се е забавила в двадесет и една държави членки, останала е стабилна в една и се е ускорила в пет.

През февруари най-големият принос към годишния темп на инфлация в еврозоната е дошъл от сектора на  услугите (+0,72 процентни пункта), следван от храни, алкохол и тютюн (+0,41 процентни пункта) и неенергийни промишлени стоки (+0,13 процентни пункта). В същото време цените на енергията са отнели 0,03 процентни пункта от ръста на инфлацията в региона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още