Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в ЕС се ускорява леко през март

Тенденцията се запазва и в еврозоната, обръщайки посоката на потребителските цени от миналия месец

Инфлацията в ЕС се ускорява леко през март

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) се е ускорила леко през март, след като през февруари отбеляза забавяне. Годишният темп на инфлацията през миналия месец за ЕС е достигнала ниво от 1,5%, като през февруари то е бил от 1,4% - забавяне с 0,3 процентни пункта спрямо януари, показват актуални данни на Евростат, публикувани днес.

Въпреки ускорението обаче в сравнение със същия период на миналата година се наблюдава забавяне, тъй като тогава инфлацията в региона е била 1,6%.

В еврозоната също е отчетено нарастване на потребителските цени през март. Увеличението е с два процентни пункта – за миналия месец темпът им е бил 1,3% за разлика от февруари, когато е 1,1%. Въпреки това обаче стойностите остават по-ниски от тези година по-рано, когато са били на ниво от 1,5%. 

Още по темата

Тенденцията за ускоряване на инфлацията се запазва и в България, където през изминалия месец тя е била 1,9%, или малко над средното за ЕС. Увеличението в сравнение с миналата година е от 0,4 процентни пункта.

И през февруари само в една страна в ЕС има дефлация - Кипър с 0,4%. Най-слаба е била инфлацията в съюза в Гърция и Дания със съответно 0,2% и 0,4%.

На обратния полюс с най-бърз ръст на цените са Румъния (4%), Естония (2,9%), Обединеното кралство (2,7%), Словакия и Литва (и двете с 2,5%). В сравнение с февруари годишният инфлационен темп се забавя в шест държави членки, остава без промяна в други шест и се ускорява в 15.

През месец март най-голям принос за годишната инфлация на еврозоната има секторът на услугите (+0,67 пр. п.). След него се нареждат храните, алкохолът и цигарите (+0,41 пр. п.), енергетиката (+0,20 пр. п.) и неенергийните индустриални стоки (+0,07 пр. п.).

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Доларът е близо до триседмичен връх след понижаването на прогнозите на МВФ