Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната достига най-високото ниво от началото на пандемията

Предварителните оценки на Евростат отговарят на пазарните очаквания

Инфлацията в еврозоната достига най-високото ниво от началото на пандемията

Снимка: Bloomberg

Очаква се инфлацията в еврозоната да се ускори до 1,3% на годишна база през март 2021 г., най-високото ниво от януари 2020 г., съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Прогнозата отговаря на пазарните очаквания, показва още предварителна оценка на статистическата служба. Цените на енергията трябва да се възстановят с 4,3% в сравнение със спада от 1,7% през февруари, а инфлацията при услугите се ускорява до 1,3% от 1,2%.

Междувременно разходите вероятно ще нараснат с по-бавни темпове както за неенергийни индустриални стоки (0,3% срещу 1%), така и за храни, алкохол и тютюн (1,1% срещу 1,3%).

Годишната основна инфлация, изключваща нестабилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюна, която Европейската централна банка (ЕЦБ) следи в своите политически решения, се очаква да се забави до 0,9% през март, което е под пазарните прогнози от 1,1%.

Инфлацията в еврозоната остана стабилна през февруари, като цените се повишиха с 0,9% на годишна база. Така инфлацията остана на 11-месечния си връх, регистриран през януари.

Очакванията на ЕЦБ са основният ценови натиск да се увеличи донякъде тази година поради настоящите ограничения на предлагането и възстановяването на вътрешното търсене.

„Независимо от това, ние преценяваме, че този натиск ще остане слаб като цяло, отразявайки и динамиката на ниските заплати и миналото поскъпване на еврото. След като въздействието на пандемията изчезне, приспособителни фискални и парични политики ще допринесат за постепенно нарастване на инфлацията в средносрочен план“, коментира по-рано този месец ръководителят на централната банка Кристин Лагард.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

1
 
0
 
1
преди 1 седмица
Въведеното неправилно емитиране на евра е съществената причина за сегашната неустойчивост на пазарната стойност на тези пари.
Обществеността с тревога коментира последици с 1%, инфлация, ала наближава времето за процеси с хиляда пъти намалена покупателна стойност на еврото.
Устойчивото спасение от инфлация е възможно след подобрено емитиране на еврото.

Още от Новини
Йелън планира да спести на Китай етикета валутен манипулатор