IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната достига най-високото ниво от началото на пандемията

Предварителните оценки на Евростат отговарят на пазарните очаквания

16:22 | 31.03.21 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Очаква се инфлацията в еврозоната да се ускори до 1,3% на годишна база през март 2021 г., най-високото ниво от януари 2020 г., съобщава европейската статистическа служба Евростат.

Прогнозата отговаря на пазарните очаквания, показва още предварителна оценка на статистическата служба. Цените на енергията трябва да се възстановят с 4,3% в сравнение със спада от 1,7% през февруари, а инфлацията при услугите се ускорява до 1,3% от 1,2%.

инфлация инфлация

Междувременно разходите вероятно ще нараснат с по-бавни темпове както за неенергийни индустриални стоки (0,3% срещу 1%), така и за храни, алкохол и тютюн (1,1% срещу 1,3%).

Годишната основна инфлация, изключваща нестабилните цени на енергията, храните, алкохола и тютюна, която Европейската централна банка (ЕЦБ) следи в своите политически решения, се очаква да се забави до 0,9% през март, което е под пазарните прогнози от 1,1%.

Инфлацията в еврозоната остана стабилна през февруари, като цените се повишиха с 0,9% на годишна база. Така инфлацията остана на 11-месечния си връх, регистриран през януари.

Очакванията на ЕЦБ са основният ценови натиск да се увеличи донякъде тази година поради настоящите ограничения на предлагането и възстановяването на вътрешното търсене.

„Независимо от това, ние преценяваме, че този натиск ще остане слаб като цяло, отразявайки и динамиката на ниските заплати и миналото поскъпване на еврото. След като въздействието на пандемията изчезне, приспособителни фискални и парични политики ще допринесат за постепенно нарастване на инфлацията в средносрочен план“, коментира по-рано този месец ръководителят на централната банка Кристин Лагард.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 2 години
Въведеното неправилно емитиране на евра е съществената причина за сегашната неустойчивост на пазарната стойност на тези пари.Обществеността с тревога коментира последици с 1%, инфлация, ала наближава времето за процеси с хиляда пъти намалена покупателна стойност на еврото.Устойчивото спасение от инфлация е възможно след подобрено емитиране на еврото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още