Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната изненадващо се забавя през ноември

Основен тласък на движението идва от поетиняването на енергията в региона

Инфлацията в еврозоната изненадващо се забавя през ноември

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на инфлацията в еврозоната вероятно се е забавила през ноември, след като два поредни месеца вървеше нагоре, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Според прогнозите ръстът на цените в региона се е забавил до ниво от 2,0% през 11-ия месец на годината спрямо 2,2% през октомври.

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото поевтиня леко веднага след излизането на новината, разменяйки се за 1,1368 долара, като минути преди това се търгуваше за 1,1371 долара.

Основният тласък на потребителските цени през ноември за пореден месец се дължи на енергията, която поскъпва с 9,1%. Ръстът в цените на енергията обаче също рязко се забавя, след като през предишния месец поскъпването бе от 10,7%, което вероятно се дължи на поевтиняването на петрола на световните пазари.

Темпът на растеж на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ също леко се е забавил – до 2,0% спрямо 2,2% през октомври.

Цените на услугите бележат понижение на месечна база – до 1,3% спрямо 1,5% през предишния месец. Единствено ръстът на цените на неенергийните индустриални стоки запазва темпа си спрямо октомври – 0,4%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също леко се забавя, след като през предишния месец се ускори до 1,1% след два месеца на ниво от 0,9%. За ноември данните сочат 1,0%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 декември.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Цената на златото достигна близо 6-годишен връх