IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната леко се ускорява, но остава доста под целта на ЕЦБ

В България също се вижда леко ускорение на месечна база, но на годишна е доста по-сериозно

13:36 | 15.03.19 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в България през февруари се е ускорила леко до 2,4% спрямо отчетените 2,3% през първия месец на годината, става ясно от последните данни на Евростат, публикувани днес.

За сравнение, инфлацията в страната през февруари 2018 г. бе на ниво от 1,5%, което сочи доста сериозно ускорение за една година. В средата на 2018 г. тя достигна дори 3,7%, но след това забави темпа си.

Според публикуваните данни най-рязко увеличение на потребителските цени през февруари на месечна база се вижда в Румъния с 4,0%, следвана от Унгария с 3,2% и Латвия с 2,8%.

Най-ниска инфлация в рамките на ЕС е измерена в Ирландия – 0,7%, както и в Гърция, Хърватска и Кипър – по 0,8%.

В Европейския съюз като цяло годишната инфлация през февруари също леко се е ускорила до 1,6% спрямо нивото от 1,5% през предишния месец. Спрямо същия месец на 2017 г. също се вижда леко ускорение, тъй като тогава тя е била на ниво от 1,4%.

Що се отнася до еврозоната, инфлацията там се ускорява със същия темп – с 0,1 пр.п. до 1,5% спрямо 1,4% през януари. Тя остава над нивата от година по-рано, когато бе 1,1%, но и доста под целта на Европейската централна банка от около 2%.

На месечна база годишната инфлация се е забавила в 7 страни членки, останала е без промяна в една – Германия, и се е ускорила в 19.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали услугите (+0,61 пр.п.), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (+0,44 пр.п.), енергията (+0,35%) и неенергийните индустриални стоки (+0,09 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 6
s3
преди 5 години
Браво, ето че най-после се запътваме към постигането на заложените инфлационни цели. Ние може да сме пример на останалите с нашите 2.4% инфлация. Скоро, тази есен, като започне следващия кръг на облегчаването, дано най-после да ги стигнем тези 2% за цеиля ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още