IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната леко се забавя през август

Тя обаче все пак остава около нивата, желани от Европейската централна банка

12:16 | 31.08.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква леко да се е забавил през август, след като достигна най-високите си стойности от пет години насам през предишния месец. Прогнозите са ръстът на цените да се забави до ниво от 2,0% през осмия месец на годината спрямо 2,1% през юли, сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Ръстът на потребителските цени през последните няколко месеца се запазва на нива около така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ).

Еврото поскъпна леко веднага след излизането на новината, разменяйки се за 1,1673 долара, като минути преди това се разменяше за 1,1671 долара.

Основният тласък на потребителските цени през август идва за пореден път от енергията, която поскъпва с 9,2%. Ръстът в цените обаче леко се забавя, тъй като през предишния месец поскъпването беше от 9,5%.

Реално темпът на растеж на цените при всички категории се е забавил през август на месечна база, като единствено стойността на храните, алкохола и тютюневите изделия остава без промяна.

Цените на услугите са се ускорили с 1,3% спрямо 1,4% през юли, а при неенергийните индустриални стоки също се вижда ръст на цените – до 0,3% спрямо 0,5% през предишния месец.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, също леко се забавя, достигайки до 1,0%. През юли тя бе стигнала ниво от 1,1%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 17 септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още