IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната минава на отрицателна територия за първи път от 2016 г.

Понижението за август е от 0,2%, показват предварителните изчисления на Евростат

13:46 | 01.09.20 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Потребителските цени в 19-членната еврозона се свиват за първи път от четири години, подчертавайки невъзможността възстановяването на икономическата активност да компенсира ефекта от пандемията върху търсенето.

Нивото на годишната инфлация за месец август се очаква да е -0,2%, което означава, че налице е дефлация, показват предварителните данни на европейската статистическа служба Евростат. Стойността е  под средните оценки за ускорение до 0,2%.

Основната инфлация на свой ред отбелязва рекордно понижение.

Част от спада на цените отразява промоциите и намаленията в търговията през лятото, но последните стойности е малко вероятно да притеснят по-осезаемо Европейската централна банка. Нейното ръководство ще заседава следващата седмица на фона на сигнали за подобряване на потреблението и индустриалната активност. Въпреки това милиони хора остават без работа, а бизнесът се затруднява да компенсира месеците на загуби.

Еврото остава без значителна промяна, търгувайки се с повишение от около 0,4% спрямо долара до цена от 1,1984 долара минути преди 13:30 ч. българско време.

При отделните компоненти на инфлацията цените на храните, алкохола и тютюневите изделия отбелязват най-голям годишен ръст (1,7% спрямо 2% през юли), следвани от сектора на услугите (0,7% спрямо 0,9% през юли), неенергийните индустриални стоки (-0,1% спрямо 1,6% през юли), докато цените на енергията регистрират най-силен спад (-7,8% спрямо -8,4% през юли).

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн миналата седмица заяви, че следващата стъпка след справянето с първоначалния шок е стимулирането на инфлацията. По думите му ръководството на централната банка е готово да направи още, ако това е необходимо. В същото време членът на Управителния съвет Изабел Шнабел посочи, че предстоящите данни не предполагат, че има нужда от още намеса.

На повърхността стойностите изглеждат окуражителни. Индексът на мениджърите по поръчките на IHS Markit показва ръст за втори пореден месец, като производството расте с най-бърз темп от над две години насам. Доверието също се подобрява.

Несигурността обаче остава висока – опасенията са, че увеличаването на новите случаи на коронавирус в различни краища на континента може да доведе до повторното затваряне на граници, което ще ограничи отново разходите и инвестициите.

„Предпазливостта е оправдана при оценката на вероятната производствена тенденция“, посочва главният икономист на IHS Markit Крис Уилямсън, цитиран от Bloomberg. „Би било изненадващо да видим нещо различно от възстановяване на производството и настроенията“, но притеснителното е, че „ръстът на поръчките се охлажда леко през август и има признаци, че фирмите се готвят за краткосрочно отслабване на търсенето“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още