Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната остана отрицателна за четвърти пореден месец

Това засили тревогите на Европейската централна банка, че спадът в цените може да бъде по-траен, отколкото се предполагаше

Инфлацията в еврозоната остана отрицателна за четвърти пореден месец

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в еврозоната остана на отрицателна територия за четвърти пореден месец през ноември, засилвайки тревогите на Европейската централна банка, че спадът в цените може да бъде по-траен, отколкото се опасяваха, тъй като дефлационните сили се засилват на фона на дълбока рецесия, съобщава Ройтерс.

Годишният ръст на цените в 19-те страни, споделящи еврото, се задържа стабилно на ниво минус 0,3%, като не отговори на очакванията за минус 0,2%, тъй като цените на енергията се сринаха и спадът в неенергийните индустриални стоки се ускори, когато Европа въведе нови мерки в борбата срещу пандемията от коронавирус.

Може би по-тревожно за политиците е, че по-тесният измерител, изключващ разходите за храна и енергия, остава стабилен на ниво от 0,4%, много под целта на ЕЦБ от почти 2%, цел, която тя непрекъснато пренебрегва повече от седем години.

Тъй като еврозоната се върна в рецесия през четвъртото тримесечие, ЕЦБ вече заговори за повече стимули, които ще обсъди на своето заседание през декември, като направи аргументация за повече спешни покупки на облигации и евтина ликвидност за банките, оставяйки политиците да обсъждат само подробностите по пакета.

Още по темата

Задачата е да се запазят условията за финансиране на сегашното им ниво, вместо да се намалят допълнително, нещо, което беше изтъкнато и от члена на управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел в интервю за Bloomberg.

Докато пазарите очакват шестмесечно удължаване на срочните покупки на облигации, Шнабел каза, че се обмисля и по-дълго удължаване. Тя заяви още, че не е задача на ЕЦБ да отговори на пазарните очаквания.

Инфлацията вероятно ще бъде основната дискусия на срещата на банката през декември, тъй като политиците все повече се притесняват, че дълбоката и продължителна рецесия прави дефлационните сили по-постоянни.

„Политиците се надяваха, че по-голямата част от спада на инфлацията от лятото се дължи на временни фактори, включително намаляване на ДДС в Германия и летните продажби на дрехи,“ казва Андрю Кенингам от Capital Economics. Но това може да не се окаже вярно.

Очакванията на ЕЦБ са отрицателните стойности на инфлацията да се запазят и в началото на 2021 г.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Фед се подготвя за по-агресивни ходове от очакваното