IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната остава стабилна на ниво от 1%

Слабата инфлация обаче засилва очакванията за стимули от страна на ЕЦБ

13:41 | 30.08.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Годишната инфлация в еврозоната остава стабилна през август на ниво от 1%, запазвайки се без промяна спрямо предходния месец, показва първото четене на данните на Евростат.

Храните, алкохолът и тютюневите продукти са с най-висока годишна инфлация през август – 2,1% (спрямо 1,9% през юли), следвани от услугите – с 1,3% (при 1,2% през юли).

Инфлацията в еврозоната е много под целта на Европейската централна банка от близо 2%, което засилва пазарните очаквания, че банката ще облекчи паричната политика през следващия месец, посочва Ройтерс.

Темповете на повишаване на цените през юли и август са най-слабите от ноември 2016 г. въпреки всички години на безпрецедентни парични стимули чрез намаляване на лихвите и трлн. евро, използвани за покупки на облигации.

Управителният съвет на ЕЦБ ще проведе следващото си заседание по паричната политика на 12 септември, като има очаквания за предоставяне на нови стимули на фона на продължаващата търговска война в световната икономика и рецесията в германския производствен сектор.

Пазарните очаквания са за няколко понижения на лихвите в рамките на следващата година, заедно с нов кръг от покупки на облигации.

В мерките на ЕЦБ би трябвало да предвиждат и начин за компенсиране на страничните ефекти от отрицателните лихви за търговските банки.

Базовата инфлация, която изключва цените на алкохола и тютюневите изделия също  се задържа без промяна през август на ниво от 0,9%. Консенсусната прогноза обаче беше за ускоряване до 1%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:35 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още