IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отчете неочаквано забавяне

Годишният темп на инфлацията в еврозоната е спаднал до 0,8%

15:49 | 16.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Годишният темп на инфлацията в еврозоната е спаднал до 0,8% през септември 2019 г. Предходния месец нивото на показателя е било от 1%, а първото четене на показателите и пазарни очаквания бяха за ниво на инфлацията от 0,9%. Това е най-ниският процент на инфлация от ноември 2016 г. насам, тъй като цените на енергията продължават да падат.

Разходите за енергия са спаднали с 1,8% след понижение от 0,6% през август. Ръстът на цените на храни, алкохол и тютюн също се забавя (1,6 процента от 2,1 процента). Това забавяне се забелязва най-вече при цените на непреработените храни (0,7 процента от 2,5 процента), докато стойностите за преработени храни, алкохол и тютюн нарастват почти със същия темп (1,8 процента от 1,9 процента). При неенергийни промишлени стоки ръстът е от 0,2 процента за сметка на 0,3 процента от миналия месец. Междувременно цената на услугите се повиши с 1,5 процента, в сравнение с1,3 процента през предходния месец.

Сред най-големите икономики на Еврозоната най-висок годишен процент на инфлация е регистриран във Франция (1,1 процента), следван от Германия (0,9 процента), Италия (0,2 процента) и Испания (0,2 процента).

Годишната базова инфлация, която изключва променливите цени на енергията, храните, алкохола и тютюна и която ЕЦБ разглежда при вземане на своите решения, беше на ниво от 1% след показания от 0,9% през август. Сегашните показания напълно съответстват на първото четене, както и прогнозите на пазара.

На месечна база потребителските цени са нараснали с 0,2 процента, след увеличение с 0,1 процента през предходния месец и в съответствие с пазарните очаквания. eu2 eu2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:09 | 22.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още