Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната отново тръгна надолу

Най-голямо влияние върху цените е имала енергията

Инфлацията в еврозоната отново тръгна надолу

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на инфлацията в еврозоната се очаква отново леко да се е забавил през април, след като през предишния месец тръгна нагоре. Прогнозите са нивото на инфлацията да е 1,2% през четвъртия месец на годината спрямо 1,3% предишния месец. Това сочат предварителните оценки на Европейската статистическа служба Евростат.

Еврото поевтиня рязко спрямо долара след новината, достигайки 1,1974 долара, като преди това се разменяше за 1,2005 долара.

Основният тласък на потребителските цени идва от енергията, чиито цени са се повишили с 2,5% спрямо 2% през март, и на храните, алкохола и тютюневите изделия, които са нараснали рязко с 2,5% от 2,1%.

Цените на услугите обаче са забавили ръста си до само 1% спрямо 1,5% през третия месец на годината. За разлика от тях цените на неенергийните индустриални стоки бележат минимален ръст от 0,3% спрямо 0,2% през март.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, обаче рязко се забавя до 0,7%. За сравнение, предишния месец тя бе 1%.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 16 май.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Икономическите нагласи в Германия неочаквано се подобриха през януари