IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната отново тръгна нагоре

Най-голям стимул отново идва от цените на енергията

16:03 | 01.03.19 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Темпът на инфлацията в еврозоната отново се ускорява през февруари след поредното си забавяне през първия месец на годината, при което достигна 9-месечно дъно сочат предварителните оценки на европейската статистическа служба Евростат.

Според прогнозите ръстът на цените в региона се е забързал до ниво от 1,5% през втория месец на годината спрямо 1,4% през януари.

Ръстът на потребителските цени от есента насам се задържа доста под 2% - така желаната инфлационна цел, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ) и която еврозоната успя да постигне за няколко месец през втората половина на миналата година.

Еврото леко поскъпна веднага след излизането на новината, разменяйки се за 1,1360 долара, като минути преди това се търгуваше за 1,1357 долара.

Основният тласък на потребителските цени през февруари за пореден месец се дължи на енергията, която поскъпва с 3,5% спрямо 2,7% през януари.

Темпът на растеж на цените в категорията „Храни, алкохол и тютюневи изделия“ също се ускорява до 2,4%, след като през януари бе достигнал ниво от 1,8%.

Цените на услугите обаче бележат леко спад на месечна база – до 1,3% спрямо 1,6% през предишния месец. Ръстът на цените на неенергийните индустриални стоки пък остава стабилен в сравнение с януари на ниво от 0,3%.

Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, съвсем леко се забавя до 1,0% от 1,1% през януари.

Окончателните данни на Евростат за инфлацията в еврозоната и Европейския съюз като цяло ще бъдат публикувани на 15 март.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още