Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната продължава да се ускорява леко и през юли

При отделните компоненти увеличението при храните, алкохола и тютюневите изделия се очаква да бъде най-голямо през юли

Инфлацията в еврозоната продължава да се ускорява леко и през юли

Снимка: Bloomberg L.P.

През юли, когато някои от мерките срещу разпространението на коронавируса продължават да бъдат отменяни, годишната инфлация в еврозоната  се очаква да се ускори още малко до 0,4%. Това показват предварителните данни за месеца на европейската статистическа служба Евростат.

За сравнение - през юни увеличението на потребителските цени бе от 0,3%. На годишна основа обаче се наблюдава осезаемо забавяне от 1% през юли 2019 г.

Инфлацията се ускорява за втори пореден месец, след като през май потребителските цени останаха почти без промяна с лек ръст до 0,1%.

При отделните компоненти инфлацията при храните, алкохола и тютюневите изделия се очаква да бъде най-висока през юли – 2%, но въпреки това има забавяне спрямо 3,2% през юни. Веднага след това се нареждат неенргийните индустриални стоки с 1,7% този месец спрямо 0,2% през юни. После идва секторът на услугите с ускорение до 0,9% спрямо 1,2% през юни, следван от енергията където се наблюдава дефлация от 8,3% спрямо 9,3% през юни.

Сред отделните страни в еврозоната годишната инфлация е най-висока в Словакия (1,8%), следвана от Белгия (1,7%) и Нидерландия (1,6%). Ускорение на цените се наблюдава в десет държави от блока.

На обратния полюс, най-голяма е дефлацията за юли в Кипър (2,1%) и Гърция (1,9%). Забавяне на цените има в общо шест страни. В две няма промяна (Германия и Португалия), а за Австрия все още няма данни.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Допълнителният кеш в еврозоната може да премине 3 трлн. евро за първи път