IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се е стабилизирала през април

Данните бяха леко ревизирани надолу, но това не намалява натиска върху ЕЦБ да реагира

12:29 | 18.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Инфлацията в еврозоната се е стабилизира през април на годишно равнище до 7,4%, показват данните на европейската статистическа служба Евростат, публикувани в сряда.

За сравнение - година по-рано показателят се е равнявал на 1,6 на сто. Данните са лека ревизия в посока надолу в размер на 1 базисен пункт спрямо предварително обявения резултат.

В Европейския съюз (ЕС) покачването на цените е достигнало 8,1% през април, което е повишение спрямо нивото от март от 7,8%. През април 2021 г. инфлацията в ЕС е била 2,0%.

Най-малко повишение е отчетено във Франция, Малта (и двете с ръст от 5,4%) и Финландия (+5,4%).

Най-голямо увеличение са запсаили Естония (+19,1%), Литва (+16,6%) и Чехия (+13,2%).

Що се отнася до България, страната ни се нарежда сред страните членки на ЕС с най-ускорен темп на покачване на инфлацията, който през април е бил 12,1 на сто.

Основен двигател на инфлацията на Стария континент са били енергоизточниците (+3,70 процентни пункта), услугите (+1,38 процентни пункта), както и групата на храните, алкохола и тютюневите изделия (+1,35 процентни пункта).

 

 

 

 

 

 

 

Макар данните да показват стабилизиране на цените, това не намалява натиска върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да реагира на бързото им покачване. В последните седмици представителите на регулатора направиха рязка промяна в тона си и в момента подготвят пазарите за лихвено повишение през юли.

Затова и все повече икономисти прогнозират, че то ще се случи през лятото, докато предишните очаквания бяха банката да изчака до последното тримесечие на годината, за да предприеме такъв ход.

По-рано през деня стана ясно, че за разлика от САЩ, където инфлацията забавя своя темп на растеж, издръжката на живот във Великобритания е продължила да поскъпва рязко през април. Годишната инфлация в Обединеното кралство е достигнала 40-годишен връх през април на ниво от 9%. Потребителските цени в страната са се увеличили с 2,5% на месечна база през периода, което е малко под прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, за повишение от 2,6 на сто. Подобна е картината и за годишното увеличение, което се очакваше да бъде в размер на 9,1%, т.е. съвсем леко над реалните данни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още