IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускори до 2% за първи път от 2018 г.

Това е най-високото ниво от есента на 2018 г. насам и поражда нови опасения на пазарите

13:30 | 01.06.21 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg</em></p>

Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

Темпът на инфлация в еврозоната продължава да се ускорява. През май потребителските цени във валутната зона са се повишили с 2,0% спрямо същия период на миналата година, обяви във вторник в първоначалната си оценка европейската агенция за статистика Евростат. Това е най-високото ниво от есента на 2018 г. и означава, че инфлацията е достигнала целта от два процента, към която се стреми Европейската централна банка (ЕЦБ).

Потребителските цени се покачват годишно с 2% през май, повече отколкото прогнозират икономистите (1,9%), като енергията е поскъпнала най-силно спрямо нивото преди година, когато регионът беше напълно блокиран. Германия, Испания и Италия - три от четирите най-големи икономики в еврозоната - отчитат увеличения.

Икономистите очакваха увеличение на потребителските цени от 1,9 процента. Цените на енергията, които се повишиха значително през май, както и през предходния месец, са главният виновник за ускорението.

През април инфлацията в европейската валутна зона се ускори до 1,6%.

Сега Европа започва да обръща нова страница по отношение на пандемията. Намаляващите случаи на заразяване позволяват на магазините, ресторантите и културните заведения да отворят отново, а пътуванията постепенно се възобновяват.

В същото време производството - което се запази на добро ниво по време на последния кръг от ограничения - все повече се сблъсква с прекъсвания на веригите на доставки. Забавянето на доставките на суровини и компоненти ограничава растежа на производството, което оставя компаниите неспособни да отговорят на нарастващото търсене, стана ясно от проучване на IHS Markit.

И макар че активността по поръчките нараства с най-бързите темпове от почти четвърт век, производителите също така намаляват запасите от готова продукция с най-рязка скорост от ноември 2009 г. насам.

Фабричните цени се увеличиха най-силно от над 18 години по данни от проучването, тъй като производителите са се възползвали от затегнатия пазар, за да прехвърлят по-високите разходи на клиентите си.

Председателят на ЕЦБ Кристин Лагард винаги е подчертавала, че смята по-високата инфлация през тази година за временно явление. От нейна гледна точка увеличението на цените се дължи главно на еднократни фактори, причинени от пандемията, както сега се демонстрира и от данните от май.

Главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн наскоро се изказа по подобен начин в коментар за Handelsblatt. Но на пазарите расте загрижеността, че ЕЦБ рано или късно ще предприеме контрамерки в паричната политика поради покачването на цените.

Германската инфлация достигна десетгодишен връх

Нивото на инфлация в Германия се повиши през май до най-високото си ниво от почти десет години, съобщи Федералната статистическа служба в понеделник. Според първоначалната оценка потребителските цени са нараснали с 2,5 процента на годишна база. През април инфлацията беше 2,0 процента.

Най-важният ценови двигател е енергията, която е с 10 процента по-скъпа спрямо предходната година. Възходящата тенденция вероятно ще продължи и през следващите месеци. За втората половина на годината германската централна банка (Бундесбанк) очаква темпове на инфлация от около 3 до 4 процента.

Временното намаляване на ДДС също оказва влияние в страната. В допълнение и нарастването на цените на суровините и междинните продукти в световен мащаб, което се наблюдава в момента, ще увеличи потребителските цени със закъснение. Това представлява известен "риск за ускоряване на цените", писа Бундесбанк в доклада си. Въздействието върху базовата инфлация, която изключва енергията и храните, ще е незначително, твърдят германските централни банкери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още