Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в еврозоната се ускорява до 0,3% през юни

Това показва предварителната оценка на Евростат

Инфлацията в еврозоната се ускорява до 0,3% през юни

Снимка: Federico Bernini/Bloomberg

През юни когато постепенно бяха премахнати много мерки за ограничаване на COVID-19, годишната инфлация в еврозона се е ускорила до 0,3%, спрямо 0,1% през май, показва предварителната оценка на Евростат, статистическа служба на Европейския съюз.

Разглеждайки основните компоненти на инфлацията в еврозоната, се очаква храните, алкохолът и тютюнът да се отчели ръст от 3,1% в цените си през юни (в сравнение с 3,4% през май), последвани от увеличение при услугите с 1,2% (в сравнение с 1,3% през май), неенергийни индустриални стоки (0,2% -  непроменено спрямо май) и енергия (-9,4%, в сравнение с -11,9% през май).

Сред страните в 19-членния валутен съюз най-висока инфлация се очаква в Словакия (1,9%), следвана от Нидерландия (1,7%) и Малта (1%).

Още по темата

Прогнозира се, че в Кипър потребителските цени са спаднали най-много - с 2,5%.

В понеделник бяха публикувани данните от проучването на бизнес настроенията в еврозоната през май, извършено от Европейската комисия. Съответният показател във валутния блок е регистрирал най-рязкото си месечно увеличение от началото на статистиката, добавяйки 8,2 пункта до 75,7, пункта.

Потребителското доверие е продължило възстановяването си през миналия месец на фона на силно подобрените очаквания на домакинствата по отношение на финансовото им състояние, намеренията им да правят големи покупки и, по-специално - общата икономическа ситуация. Показателят е нараснал с 4,1 пункта.

Доверието в търговията на дребно също се е увеличило с 10,4 пункта благодарение на подобрените бизнес очаквания, показват данните на ЕК.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Предстои рязка 10-процентна корекция на пазарите през следващите месеци