IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се ускорява повече от очакваното

Ръстът на потребителските цени ще е от 1,7% спрямо година по-рано. Това са и най-високите стойности от ноември насам

12:32 | 03.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в еврозоната се ускорява повече от очакваното, като базисното увеличение на потребителските цени отбелязва най-голям скок от близо година. Стойностите бяха представени след седмица на окуражаващи данни за Европейската централна банка (ЕЦБ).

Според предварителните данни, публикувани от европейската статистическа служба Евростат, ръстът на потребителските цени ще е от 1,7% спрямо година по-рано. Това са и най-високите стойности от ноември насам. Спрямо предходния месец (1,4%) също е налице по-значително ускорение.

По-малкият показател, който измерва ръста на потребителските цени без волатилните компоненти като енергията и хранителните стоки, достига 1,2% - шестмесечен ръст. За сравнение през март той бе в размер на 0,8%

Ускорението на инфлацията – основен фактор за паричната политика на ЕЦБ, стана ясно само дни, след като бе съобщено, че темпът на растеж на икономиката в блока на единната валута изненадващо се е удвоил през първите три месеца на годината. Това може да направи отпускането на допълнителни стимули от централната банка не толкова наложително, като някои експерти вече изразяват увереност, че икономиката започва да се стабилизира, посочва Bloomberg.

Гуверньорът на Бундесбанк Йенс Вайдман в четвъртък изтъкна отличния пазар на труда в Германия, както и нарастващите доходи в страната като източник на сила за частното потребление, което трябва да помогне на икономиката да премине през по-слабия си период. Той също така призова ЕЦБ да продължи с прекратяването на неконвенционелните си парични политики, ако инфлацията го позволява.

Ускорението в потребителските цени отчасти може да се дължи на временни фактори, които е много вероятно да бъдат преустановени през май. Според актуални германски данни от тази седмица инфлацията се е ускорила с най-бърз темп през петте месеца до април благодарение на поскъпването на пакетите за почивки – страничен ефект от великденските празници, които бяха по-рано тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още