IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави до 1,2%

Ръстът на потребителските цени в рамките на ЕС е най-голям в Румъния – 4,3%

14:15 | 16.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Потребителските цени в еврозоната през април се повишават с 1,2% на годишна база, оставяйки без промяна спрямо предварителната оценка и малко под нивото, отчетено през предходния месец от 1,3%, става ясно от данните на Евростат, цитирани от tradingeconomics.com. За сравнение година по-рано инфлацията в еврозоната е била на ниво от 1,9%.

Инфлацията при услугите се забавя до 1% през април спрямо 1,5% през предходния месец. От друга страна, цените нарастват с по-бързи темпове за храна, алкохол и тютюн – с 2,4% спрямо 2,1% през март, както и за енергия – с 2,6% спрямо 2% месец по-рано, и за неенергийните индустриални стоки – с 0,3% при 0,2% през предходния месец. 

Годишната инфлация в рамките на Европейския съюз е 1,4% през април, забавяйки се от отчетените 1,5% през предходния месец. По същото време през миналата година пък инфлацията в ЕС е била 2%.

Сред големите икономики в еврозоната най-висок годишен темп на инфлацията е отчетен във Франция – 1,8%, следван от Германия – 1,4%, Испания – 1,1% и Италия – 0,6%. Ако се разглеждат всички държави-членки на Европейския съюз, ръстът на потребителските цени е най-голям в Румъния, Словакия и Естония със съответно 4,3%, 3% и 2,9%.

Най-ниска инфлация пък е отчетена в Кипър (-0,3%), Ирландия (-0,1%) и Португалия (0,3%),

Инфлацията в България на месечна база е 0,3% през април, а на годишна основа се забавя до 1,7% спрямо 1,9% през март. 

Годишната основна инфлация, която изключва нестабилните цени на енергията, храната, алкохола и тютюна, и на базата, на която Европейската централна банка (ЕЦБ) взима своите решения за паричната политика, беше потвърдена на ниво от 0,7% през април. Това е под стойността на инфлацията през март от 1% и е най-ниската основна инфлация от март 2017 г. насам.

На месечна база потребителските цени се повишават с 0,3% през април, което напълно отговоря на консенсусната прогноза на пазара. В сравнение с март, когато беше отчетена инфлация от 1%, обаче се наблюдава забавяне.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:57 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още