IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се забави до 14-седмично дъно

Потребителските цени в целия ЕС също са спаднали до най-ниското си ниво от декември 2016 г.

13:45 | 16.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: gettyimages.com</em></p>

Снимка: gettyimages.com

Инфлацията в еврозоната е продължила да се забавя и през февруари, достигайки 14-месечно дъно на месечна база. Потребителските цени са нараснали с 1,1% през втория месец на годината спрямо ръст от 1,3% през предходния месец, сочат последните данни на Евростат, публикувани днес.

В сравнение със същия период на миналата година също се вижда сериозно забавяне на темпа, като инфлацията в региона тогава е била 2,0%. Базисната инфлация, която изключва промените в цените на волатилни стоки като енергия и храни и се смята за по-точен показател, обаче остава без промяна на ниво от 1,0%.

Инфлацията в Европейския съюз (ЕС) през февруари също се е забавила, и то по-рязко – с 0,3 пр.п. спрямо предишния месец – до 1,3%. Това също е най-ниското ѝ равнище от декември 2016 г. насам. В сравнение със същия период на 2017 г. забавянето е доста по-остро – инфлацията тогава е била 2,0%.

За февруари само в една страна от ЕС се наблюдава дефлация – в Кипър от 0,4%. Най-слаба инфлация през втория месец на годината се вижда в Гърция (0,4%), Дания и Италия (по 0,5%). Най-бърз ръст на цените пък бележат Румъния (3,8%), Естония и Литва (по 3,2%).

В България инфлацията през февруари е била малко над средното за ЕС ниво – 1,5%, ускорявайки се отново обаче спрямо предишния месец, когато рязко се забави до 1,3%. През февруари 2017 г. в страната се е наблюдавала инфлация от 0,9%, което сочи забързване и на годишна база.

Спрямо януари 2018 г. годишната инфлация се е забавила в 18 страни членки, останала е без промяна в две и се е ускорила в седем.

Най-голямо възходящо влияние върху инфлацията в еврозоната са имали цените на услугите (0,57 пр.п.), следвани от храните, алкохола и тютюневите изделия (0,21 пр.п.) и неенергийните индустриални стоки (0,14 пр.п.).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
vstoykov
преди 6 години
Май ще се сбъднат прогнозите на някои икономисти - в началото ще има ниска инфлация и даже дефлация, а после инфлацията ще изригне (когато централните банки панически започнат да печатат пари и да купуват с тях облигации и даже акции).Може даже да видим и хеликоптерни пари (например под формата на връщане на платени данъци или намаляване на данъчното облагане - в момента в САЩ има намаляване на данъците, според някои теории на конспирацията може даже да започнат да връщат данъците чрез печатане на пари).Планът за прецакване на работещите бедни с кредити е следния: точно когато настъпи кризата (понижаване на доходите) ще има дефлация и високи лихви за да се изцедят максимално работещите бедни и да им се вземе имуществото. След като този процес е приключил вече може да се пуска инфлацията за да се обезценят спестяванията на тези, които все още ги имат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още