IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната се задържа на ниво от 1,2%

Целта на ЕЦБ е да възстанови ръста на потребителските цени до малко под 2% в средносрочен план

14:48 | 28.06.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в еврозоната остава без промяна през юни, като е значително под целта на Европейската централна банка, съобщава Bloomberg, цитирайки предварителните данни на Евростат.

Темпът на растеж от 1,2% през този месец е в съответствие с прогнозите на икономистите. Базовата инфлация се ускори до 1,1%. Целта на ЕЦБ е да възстанови инфлацията до малко под 2% в средносрочен план.

Ниската инфлация и рисковете, свързани със световната търговия, накараха ЕЦБ да започне да обмисля да въведе повече стимули за икономиката. Управителят на централната банка Марио Драги заяви през миналата седмица, че банкерите ще предприемат действия, ако перспективите не се подобрят. Така се засилиха спекулациите, че лихвените проценти ще бъдат намалени още от рекордно ниските си нива.

Следващата среща на ЕЦБ е насрочена за 25 юли. В последните месеци централните банкери по целия свят се ориентираха към парична политика, която има за цел да стимулира икономиката. Очаква се Федералния резерв да намали лихвените проценти тази година, докато страни като Австралия, Русия, Индия и Чили вече предприеха подобен ход. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 19:16 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още